Tags

We redden het niet met zon, wind en biomassa (Quintijn Hoogenboom, opinie/Trouw, 20-8-19)

De bronnen die fossiele brandstoffen moeten vervangen, zijn niet duurzaam rendabel. Er rest niets anders dan ons energieverbruik drastisch in te perken, meent Quintijn Hoogenboom.

‘Kortom, van alle technologische beloftes die ons worden voorgespiegeld blijft slechts windenergie, met veel haken en ogen, als duurzaam rendabel over.

Het probleem met deze conclusie is dat het gebaseerd moet zijn op een consistente en logische redenering, maar die heb ik in deze tekst niet aangetroffen en dus ben ik daarvan niet overtuigd. Ik ben natuurlijk gaan opzoeken wie de auteur is en kwam uit bij GL en het wetenschappelijk bureau van die partij, zodat ik nu verplicht ben daar wat verder te gaan grasduinen. Voor mij dus werk aan de winkel; ik ga mij daarmee deze week bezig houden. Waarom al die moeite?

Omdat dit de eerste gelegenheid – maar dat ligt aan mij – is die ik tegenkom over de geroemde voetafdruk van onze beschaving, maatschappij en persoonlijk leven. Dat de auteur tot de conclusie komt dat de ‘duurzame bronnen zon, wind en biomassa’ onvoldoende zijn, lijkt een vanzelfsprekende en algemeen geldige uitspraak waarmee iedereen het eens zal zijn, maar dit is een beperkte samenvatting van de bestaande alternatieve bronnen en stand van zaken van de bestaande transitie-praktijk, omdat ook water en geothermie genoemd hadden moeten worden. En ik laat het thema kernenergie onbesproken, maar op langere termijn telt kernfusie zeker mee, want waterstof en kernfusie zijn onze toekomst.

En tot slot de opmerking dat we met duurzame energie nog in de kinderschoenen staan en niemand met zekerheid kan stellen dat het één wel werkt en het ander niet. Ook de auteur niet.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/718/articles/955400/15/1