Tags

,

‘Hier zou Wilders een geluid uit het midden zijn’ (Han Dirk Hekking, Europa/fd, 27-7-19)

De Visegrad Vier zijn een luis in de pels van de EU en voerden succesvol campagne tegen de kandidatuur van Frans Timmermans als Commissie-voorzitter. Zijn Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen een nieuwe machtsfactor? En hoe kunnen we ze beter begrijpen? Deel 2 van de serie ‘De wrok van Visegrad’: Slowaken zitten op twee stoelen.

Zijn de Visegrad-landen een nieuwe machtsfactor in de Europese Unie? En wat verklaart hun eurokritische gedrag? Die vragen probeert het FD de komende weken te beantwoorden in de serie De wrok van Visegrad.

‘Twee factoren leidden tot een kritischer EU-geluid uit Slowakije. Ten eerste was de Slowaakse bijdrage aan de redding van Griekenland omstreden. ‘Europa zei dat we solidariteit moesten tonen’, zegt Michal Vasecka. ‘Maar Griekse senioren kregen drie keer zo veel pensioen als die bij ons. Als mensen zeiden dat de Grieken leden… Ze wisten niet wat lijden is. Slowakije voerde in de jaren daarvoor hervormingen van de gezondheidszorg en pensioenstelsel door op een schaal die ook ten opzichte van de buurlanden zijn weerga niet kende.’

De prijs was hoog

‘Door de ingrepen in de economie en in de overheid stabiliseerde Slowakije. ‘Maar de prijs was heel hoog’, aldus Vasecka. Dat Slowaken meebetaalden aan de redding van Griekenland, lag aan het Slowaakse lidmaatschap van de euro sinds 2009. ‘Ons land wilde wanhopig overal lid van zijn om te tonen dat we een gewoon land waren. We tekenden alles om maar gelijk te zijn.’

Wederom de vraag die op deze plaats vaker is gesteld: hoe is het mogelijk dat ons parlement deze landen te vroeg heeft toegelaten. Het duidt eerder op neoliberale argumentatie als ‘Laat ze toe en dan komt het automatisch wel goed’, dan dat er zorgvuldig naar de toelatingscriteria is gekeken. De oud-communistische Comeconlanden waren nog ‘verre van klaar’ met de toelatingsnormen. De EU grossierde in blunders in deze toelatingsprocedure. En daarom zit de Commissie nu ook opgescheept met misplaatste verwachtingen uit die hoek.

https://fd.nl/weekend/1308582/hier-zou-wilders-een-geluid-uit-het-midden-zijn