Tags

Boris’ ambitie begon in Brussel (Romana Abels, Katern de Verdieping/Trouw, 23-7-19)

britse premier – Twee biografen leggen uit hoe het ongelukkige kind Al Johnson veranderde in de snoevende politicus Boris Johnson. En hoe hij op een achternamiddag besloot voor de brexit te zijn. Het blijft de vraag of hij als premier écht, zoals hij roept, zijn land op 31 oktober uit de EU zal trekken.

Alles wijst erop: morgen zal Europa zijn eigen Trump hebben. Dan zal op Downing Street 10 in Londen een premier zitten met zo’n beetje hetzelfde haar, dezelfde onvoorspelbare manier van doen en met net zo’n, tja, laten we zeggen behendige omgang met de waarheid. In de peilingen onder leden van de Conservatieve partij stond Boris Johnson voortdurend zó ver voor op Jeremy Hunt, dat de race om het leiderschap, waarvan de uitslag vandaag wordt bekendgemaakt, eigenlijk al gelopen was voor hij begon.

‘Purnell weet ook nog hoe Johnson een megalomaan plan voor een EU-gebouw dat was ingestuurd door een architect tot een schandaal wist te verheffen door een artikel te koppen met: ‘EU wil paleis bouwen in Brussel’. “Het was tegelijk creatief en schandalig”, zei Purnell tegen The Guardian.

‘Voor de biografie sprak zij met meer dan tweehonderd mensen. Purnell onthulde dat het wilde haar van Johnson niet zijn natuurlijke staat is. Toen Purnell met hem werkte, zat het nog netjes gekamd op zijn hoofd en dat doet het nu nog steeds, tenzij er camera’s in de buurt zijn. Dan doet Johnson snel iets met zijn handen, waardoor het blonde bosje in een ragebol verandert.

‘Johnson is op wel meer punten een veranderlijk wezen. “Hij verandert vaker van standpunt dan van kleren”, zegt Purnell, bijvoorbeeld over de opwarming van het klimaat. Zelf zit hij er niet mee. “Als het klimaat kan veranderen, dan zie ik niet waarom mijn gedachten erover dat niet zouden kunnen doen”, is Johnsons verklaring. Het is voor de één ergerlijk, voor de ander amusant. Zijn biografe: “Hij heeft wat het Britse broodbeleg Marmite ook heeft: het is tegelijk lekker en vies.”

Eigen belang is landsbelang

‘Tegen biograaf Gimson zei Johnson zelf dat de journalistiek wel lekker voelde: “Alles wat ik vanuit Brussel schreef, kwam neer op een soort van stenen over de tuinmuur gooien. Ik hoorde ze dan met een enorme plof neerkomen in Engeland en een waanzinnig effect hebben op de Conservatieve partij. Het gaf me, geloof ik, een nogal vreemd gevoel van macht.”

‘Het is precies daarom dat de mensen die Johnson uit zijn Brussel-tijd kennen, niet helemaal zeker weten of het Verenigd Koninkrijk er goed aan doet hem tot premier te kiezen. “Hij is totaal en compleet ongeschikt om premier te worden”, schreef Max Hastings, de man die destijds hoofdredacteur was bij The Telegraph. Dat is pikant, omdat Hastings zelf de man was die de (wegens het verzinnen van een citaat) bij The Times ontslagen Johnson binnenhaalde. Toch blijft hij erbij: “Johnson was leuk als burgemeester van Londen, maar uiteindelijk interesseert niets hem echt, behalve dan zijn eigen roem. Hij heeft totale lak aan orde en stabiliteit.”

‘Zijn twee biografen zijn nog niet zo zeker van een slechte afloop. Purnell, deze week tegen The Guardian: “Als iemand in staat is om het land zover te krijgen dat we een tweede referendum gaan houden over brexit, dan is het Johnson. Dat is wat ik denk dat er moet gebeuren, hij kan het tenminste met humor presenteren.”

Je zult maar een Brit zijn en met zo’n clown gezegend zijn. Maar dat de Britten ‘eeuwig’ tegen de EU zijn geweest is bewijsbaar juist en wat dat betreft is het een zegen dat ze er nu uitstappen. De EU kan mentaal gezond blijven terwijl de Angelsaksische mogendheden (VS en VK) met hun identiteit worstelen.

Voor mij is het duidelijk dat dit besluit van de Conservatieve Partij de ondergang van het partijbestel is en dat de representatieve democratie over maximaal tien jaar vervangen zal zijn door de ‘partijloze’ representatieve democratie via de directe digitale democratie waaraan iedereen kan deelnemen die zich daarvoor aanmeldt.  

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/694/articles/939585/20/1