Tags

Joods-christelijk (Column Aleid Truijens, Ten eerste/de Volkskant, 15-7-19)

Het is het codewoord voor ‘tegen de islam’

Ik ga niet mee in de redenering van Truijens als zij schrijft:

‘Wat is die veelgeroemde ‘joods-christelijke’ beschaving? Dat in Europa christelijke waarden lang hebben overheerst, is onmiskenbaar, en die komen voort uit het jodendom. Maar ook de heidense Grieken en Romeinen hadden invloed, en eeuwen later de goddelozen van de Verlichting, het socialisme en liberalisme. Trouw, liefde, mededogen, hulpvaardigheid, enzovoort zijn niet per se joodse of christelijke waarden. Elke godsdienst maakte ze tot uithangborden; ook het humanisme onderschrijft ze vanzelfsprekend. De geschiedenis van joden en christenen loopt niet helemáál parallel. Eeuwenlang hebben de christenen de joden buitengesloten en verdreven en in de vorige eeuw is het bijna gelukt om het Joodse volk uit te roeien.

Feit is voor mij dat het geen zin heeft om één partij of groep ‘meningsuitventers’ aan de kaak te stellen met hun anti-islamisme. Want de ‘slachtoffers’, het moslimgedeelte van ons land, is evenzeer schuldig aan de huidige polarisatie (sinds de opkomst van Wilders). Omdat deze groep ‘bewust’ – is meegegaan in hun woningtoewijzing in achterstandswijken – en dus heeft meegewerkt aan hun segregatie om hun identiteit bewust in stand te houden, is er een sterke polarisatie ontstaan, die bijna niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

Zoals ik afgelopen weekend ook het gedrag van de fractie Denk in de Tweede Kamer op deze plaats heb bekritiseerd vanwege hun doorlopende provocaties tegen het beleid van de regering en de in hun ogen discriminatie die zij dagelijks tegenkomen – ook in de Kamer -, terwijl Denk nooit zijn Turks-Nederlandse landgenoten aanpreekt op hun bewust of onbewust aanwezige anti-Nederlandse houding, want ze uiten zich consequent pro-Erdogan. En dus staan beide partijen quitte.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/joods-christelijk-is-tegenwoordig-vooral-een-codewoord-voor-tegen-de-islam~be3ab05b/