Tags

Europa is zijn kompas kwijt (Arnout Brouwers, Opinie & Debat/de Volkskrant): Dankzij de overhaaste uitbouw van de EU met nieuwe lidstaten is het onmogelijk geworden het kompas gericht te houden.

Hans Borstlap: sociale zekerheid moet weer collectief worden (Elfanie toe Laer en Rik Winkel, Arbeidsmarkt/fd): Weer zoeken naar evenwicht tussen individualiteit en collectiviteit.

EU streeft nu naar klimaatneutrale economie in 2050 (Ria Cats en Jeroen Segenhout, Europa/fd): Ook veel te laat.

‘De Chinezen hebben zich in Venezuela als cowboys gedragen’ (Anouk Eigenraam, Handel/fd): De grote paradox van dit tijdperk, namelijk dat communisten zich even kapitalistisch gedragen als ‘die’ klassieke opponenten.

Een op de honderd wereldburgers is op de vlucht (Arend Clahsen, Nieuws in beeld/fd): Dat zijn de nieuwe kenmerken en feiten van deze wereld. Daar hebben populisten geen antwoord op.

Complexe onderhandelingen, zoals over onze pensioenen, zijn niet op te lossen met één strategie (Naomi Ellemers, Expert/fd): De complexiteit van vandaag en eigenlijk sinds de naoorlogse wederopbouw, is een exponentieel kenmerk van deze wereld en geen wonder dat laagopgeleiden het zicht kwijtraken.

Omstreden verkiezingen in Turkije nieuwe test voor zenuwen beleggers (Jeroen Groot, Buitenland/fd): De beleggers van deze wereld vormen de nieuwe zesde en onzichtbare macht.

Te druk op de vluchtheuvel (Corné van Zeijl, Beurs/fd): Zie vorig kenmerk.

Kapot (Column Sheila Sitalsing, Ten eerste/de Volkskrant): Het is een aanmodderende klasse van ‘ondernemers’.

Geen steun voor Weber als leider Europese Commissie (Marc Peeperkorn, Ten Eerste/de Volkskrant): Ons blijft nu erg veel ellende bespaard nu er geen tweede Juncker wordt verkozen.

Begint in Istanbul het einde van Erdogan? (Rob Vreeken, Ten Eerste/de Volkskrant): Aan iedere autocraat komt ooit een einde.

Campagne over levenseinde kiest de gulden middenweg (Ariejan Korteweg, Ten Eerste/de Volkskrant): Het kenmerk van het nieuwe (politieke) denken is de weg van de gulden middenweg.

Weinig animo voor het moetje van Snel over Europese vliegtaks (Dion Mebius, Ten Eerste/de Volkskrant): De Kamer is ook helemaal niet meer representatief vanwege de ééndimensionale denken aldaar, namelijk materialisten.

De kachel stoken met briefjes van honderd (Bard van de Weijer, Xander van Uffelen en Serena Frijters, Economie/de Volkskrant): Het blijft rommelen in de marge.

MH17 (Stevo Akkerman, vandaag/Trouw): Voor populisten als Baudet en Wilders is Poetin een bondgenoot vanwege hun eigen blindheid.

Nog steeds te veel gif in landbouw (Joop Bouma, vandaag/Trouw): Oude knelpunten zijn taai maar gaan wel ten koste van alles wat waardevol is. Onkruid vergaat dus aantoonbaar niet. Traditie en commerciële belangen woekeren voort.
‘Ik snap dat mensen voor eigen rechter zijn gaan spelen’ (Johan van Heerde, vandaag/Trouw): Oud tegenover nieuw denken.
Kerkfusie zorgt voor meer rekkelijkheid (Maaike van Houten, vandaag/Trouw): Iedere nieuwe eenheid brengt vooruitgang.

ChristenUnie en SGP uit elkaar (Europees Parlement, europa/Trouw): Oud tegenover nieuw denken.

Fed maakt zich op voor renteverlaging in zomer (Hans Nauta, economie/Trouw): Mondiaal economisch beleid dus want overal aan de orde. Daarmee is ons gerespecteerde pensioenstelsel theoretisch volledig achterhaald.

Landbouw kan bijen echt wel helpen (Koos Biesmeijer en Vincent Kalkman, opinie/Trouw): Natuurlijke regels van integriteit niet negeren en alleen dan komt het goed: alles met alles is verbonden.

Politiek Den Haag in de greep van rechterlijke ‘stikstofuitspraak’ (Bas Knoop, Bouw/fd): Politiek loopt hopeloos achterop het innovatieve en creatieve denken van de rechter.

‘Overheidsregels verergeren de mestproblematiek’ (Vasco van der Boon, Landbouw/fd): Zie vorig commentaar.