Tags

Redacteur, Macro-economie/fd, 8-6-19, https://fd.nl/economie-politiek/1304482/g20-haast-met-aanpak-techreuzen

‘De druk op de G20 om het eens te worden over een gezamenlijke aanpak van techreuzen die belasting ontwijken neemt toe. Zonder consensus zullen steeds meer landen eigen belastingen gaan heffen. In 2020 moeten er daarom breed gesteunde voorstellen op tafel liggen.

‘De ministers van financiën van de G20 (waarin de grootste economieën zijn vertegenwoordigd) die dit weekend bijeen waren in Japan zijn het in grote lijnen eens dat gaten in de fiscale wetgeving die het mogelijk maken dat bedrijven als Facebook, Amazon en Google minder belasting betalen worden gedicht. Maar over de invulling van die nieuwe regels lopen de opvattingen uiteen.

Fiscale fragmentatie
‘We zijn het eens dat we onze inzet moeten verdubbelen om consensus te bereiken in 2020,’ zei de Japanse vice-minister van financiën Masatsugu Asakawa tegen financieel persbureau Bloomberg. ‘Als dat niet lukt dan zullen we meer en meer unilaterale acties van landen zien en de fragmentatie van het internationale belastingsysteem.’
‘De grote techbedrijven die wereldwijd opereren staan al langer bloot aan kritiek omdat ze hun winsten naar landen met lage belastingen sluizen, terwijl een groot deel van het geld in andere landen wordt verdiend. Nieuwe regels moeten daar een eind aan maken en zorgen dat de bedrijven meer belasting afdragen.
Amerikaanse twijfel
‘Pierre Moscovici, EU-commissaris voor economische zaken, ziet ‘een hoge mate van bereidheid’ om samen te werken ‘die weinigen een jaar geleden hadden verwacht’. Volgens de Europese Commissie betalen bedrijven met een traditioneel businessmodel door de bank genomen 23% belasting en digitale bedrijven 9,5%.
‘In 2020 moet er een rapport met een concrete voorstellen op tafel liggen. Of dat ook gaat lukken is afwachten. De Verenigde Staten maken zich zorgen over de gevolgen voor de eigen bedrijven. De Amerikaanse minister van financiën Steve Mnuchin zei dat hij ook vindt dat er iets moet gebeuren, maar hij is het niet eens met alle ideeën die de ronde doen,
‘Beetje vage’ voorstellen
‘Landen moeten bedrijven kunnen aanslaan voor de diensten en goederen die ze in die landen verkopen, ook al is het verkopende bedrijf daar niet gevestigd. Als bedrijven er desondanks in slagen geld weg te sluizen naar landen met soepele fiscale regimes, zou er mogelijk ook een soort fiscaal minimumtarief moeten gelden.
‘De voorstellen zijn nog een beetje vaag, maar ze krijgen geleidelijk vorm,’ aldus de Japanse minister van financiën Taro Aso. De Franse minister van financiën Bruno Le Maire zei dat de G7 (waarin de grote westelijke economieën en Japan overleggen) deze zomer een poging zullen doen om het eens te worden over een gezamenlijke aanpak.
‘Als er een nieuw systeem is, zei Le Maire, zal Frankrijk ook zijn eigen digitale belasting schrappen. Frankrijk is een van de landen die vonden dat het te lang duurde en daarom zelf stappen zette.

https://fd.nl/economie-politiek/1304482/g20-haast-met-aanpak-techreuzen