Tags

Door Fons Kockelmans, Frontbencher, 25 maart 2019

Is Nederland vorige week woensdag in één klap totaal veranderd? Je zou het haast geloven als je sommige perscommentaren leest. In werkelijkheid valt het allemaal nogal mee. In totaal heeft zo’n 20 procent van de kiezers voor een populistische partij (FvD of PVV) gekozen. Dat populisten een dergelijke aanhang hebben, is geen nieuw gegeven. Ook de LPF, de PVV in haar eentje en (virtueel) Trots op Nederland van Rita Verdonk mochten zich ooit in een vergelijkbaar electoraat verheugen. In polls scoorde de partij van Geert Wilders zelfs wel eens 41 Tweede Kamerzetels, ofwel 27 procent. Dat aantal halen FvD en PVV zelfs samen op geen stukken na in de nieuwe Eerste Kamer.

Een deel van de bevolking – laten we zeggen ongeveer een kwart – is genegen op een partij te stemmen die belooft het Nederland van de jaren vijftig te terug te toveren, maar dan wel met het welvaartsniveau van vandaag. De overige kiezers – en dat zijn er vooralsnog veel meer – geloven niet in deze gouden bergen.

Er is dan ook geen aanleiding om na de verkiezingsuitslag van vorige week woensdag het roer radicaal om te gooien. Zeker, Rutte III is door die uitslag veranderd in een minderheidsregering. In de Eerste Kamer heeft het kabinet onvoldoende draagvlak, waardoor het is aangewezen op steun uit de oppositie. Maar dat gold ook voor Rutte I en II, die nooit een meerderheid in de senaat hebben gehad. Bovendien wist iedereen al tijden dat de coalitie na de verkiezingen in de nieuwe Eerste Kamer onvoldoende zetels zou overhouden.

Rutte III moet dus op zoek naar ‘bevriende’ oppositiepartijen. Uit tactische overwegingen kiest het niet voor vaste gedoogpartners. Maar het weet dat het voor zijn klimaatplannen aangewezen is op GroenLinks en/of de PvdA. FvD zal er nooit aan meewerken om deze plannen in het Staatsblad te krijgen. Hetzelfde geldt voor een heleboel andere wetsvoorstellen. Ongetwijfeld zullen de volgelingen van Thierry Baudet wel eens vóór een wet van Rutte III stemmen, maar dat hadden ze zonder de verkiezingsuitslag van vorige week ook wel gedaan.

Het grootste gevaar dat het voortbestaan van kabinet bedreigt komt niet van FvD, maar van binnenuit. Het is goed denkbaar dat VVD en CDA uit angst voor Baudet besluiten hun klimaatvoorstellen af te zwakken. Dat zal dan tot gedonder in de coalitie en wrijving met GroenLinks en PvdA leiden.

Maar heel bont kunnen de twee grootste regeringspartijen het ook weer niet maken. En hetzelfde geldt voor D66, ChristenUnie en de twee oppositiepartijen. Want als het kabinet valt, komen er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. En wie (behalve Baudet) zit daar nu op te wachten op dit moment?

Er is wat mij betreft maar één opdracht die enerzijds door FvD en anderzijds alle andere partijen aangepakt en uitgewerkt moet worden: de eerst genoemde zal een gelijke uitslag bij EP2019 moeten bereiken als ten tijde van de afgelopen Statenverkiezingen en alle anderen staan voor de opdracht om dat te verhinderen en dus zullen over de gehele linie aangepaste strategieën bedacht moeten worden.

https://frontbencher.nl/alleen-baudet-hoopt-nu-op-tweede-kamerverkiezingen/