Tags

We hebben echt iets gedaan voor het milieu is (H. Martini Drachten, opinie/Trouw, 1-3-19)

‘Nieuwsuur’ liet zien dat Rusland voor de energievoorziening de steenkoolwinning enorm uitbreidt. En dat India met ruim een miljard inwoners een groot aantal kolencentrales gaat bouwen om aan de toenemende vraag te voldoen.

De minister van energie merkte fijntjes op dat de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in Nederland ongeveer zeven keer hoger is dan van iemand uit India. Zij hebben nog genoeg ‘ruimte’ en daar is niets tegen in te brengen.

Dit verhaal is pessimistisch maar naar mijn mening ook realistisch. Als na ons de zondvloed komt, kunnen we altijd nog zeggen dat we wel iets voor het milieu hebben gedaan.

Het gaat niet aan om Rusland en India ondermeer te beschuldigen van ‘averechts politiek beleid’; en dat wij nu eindelijk wakker zijn geschud en eindelijk dit ‘mondiale’ probleem gaan aanpakken kont alleen door onze ‘gevarieerde geluiden in onze eigen democratie, dat is genoemde landen nauwelijks bestaat.

Die landen met hun bevolkingen komen automatisch in opstand als komende jaren zou blijken dat er zo veel meer afschuwelijks zal en staat te gebeuren omdat de mensen op straat simpelweg geen adem meer kunnen halen en dagelijks mondkapjes moeten dragen zoals in China. Europa kan nu alleen maat het goede voorbeeld geven door actief aan verantwoord consumentengedrag te werken door de energietransitie echt door te zetten, ongeacht wat de rest van de wereld doet. Zij zullen de gevolgen immers ook merken. Punt.