Tags

Rutte: botte boodschap verpakt in superieur spel (Ulko Jonker en Jeroen Segenhout, Opinie/fd, 20-2-19) leert dat Rutte de superieure politicus is die het botte politieke spel vlijmscherp kan hanteren, terwijl Orban het omgekeerde doet: de inferieure politicus die het dito botte politiek spel bot uitspeelt, zodat de eerst genoemde winsten boekt en de laatste alleen maar bot machtsspel bedrijft en alleen maar vijanden verzamelt, aangezien hij terechte kritiek heeft op Juncker (en zijn commissie) maar dit nooit op een verstandige wijze kon uitspelen en dan ben je simpelweg een dombo aangezien Orban ingaat tegen alle Europese waarden en Hongarije dus simpelweg niet in de EU thuishoort:

https://fd.nl/achtergrond/1289781/rutte-in-europa-botte-boodschap-verpakt-in-superieur-spel

Orbán kiest voor frontale aanval op Juncker om migratie (Ria Cats, Europa/fd, 20-2-19):

In een bijgaande tekst op de posters valt te lezen dat de Commissie zich inzet voor een verplichte herverdeling van migranten over alle Europese lidstaten. Zij komen veelal aan in Italië en Griekenland, waar de vluchtelingenkampen overvol zitten. Brussel pleit, net als onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk, voor een eerlijke verdeelsleutel, maar Hongarije en veel andere met name Oost-Europese lidstaten hebben helemaal geen trek in de opvang van migranten.

https://fd.nl/economie-politiek/1289844/boedapest-verwijt-brussel-migratie-naar-hongarije-te-bevorderen

Als conclusie kan worden geformuleerd dat beide politici zijn opgezadeld met een politiek systeem van (inherente) botte machtsmiddelen, maar de één is een geroutineerd speler én diplomatiek begaafd en daartegen ben je als Orbán nooit tegen opgewassen. En dus resteert voor hem een dom eindspel gesteund door een achterban die niets anders heeft dan populistisch machtsvertoon, maar altijd verkiezende partij zijn. De EU zal hieraan moeten werken om een handzame formule te ontwikkelen.