Tags

Rome gooit zijn eigen glazen in (Commentaar, Overzicht/fd, 11-2-19)

‘Zelden was de relatie tussen de buren Frankrijk en Italië de afgelopen decennia zo slecht als nu. Frankrijk haalde donderdag zijn ambassadeur uit Rome terug, nadat de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio dinsdag in de buurt van Parijs een onderhoud had gehad met een radicaal boegbeeld van de Franse Gele Hesjes.’

(…)

Salvini’s door slechte peilingen geplaagde coalitiegenoot Di Maio heeft de Lega-strategie van Frankrijk jennen overgenomen. Maar anders dan Salvini is Di Maio geen door de wol geverfde politicus — dus gaat hij nu over de schreef. Immers, in het diplomatieke verkeer in de EU is het volledig ongepast dat een vicepremier van het ene land zo openlijk een protestbeweging in een buurland omarmt.

Natuurlijk tracht Macron ook politiek garen te spinnen uit deze affaire. Maar Di Maio’s overleg met de Gele Hesjes is een daad van politiek amateurisme, die goodwill kost, de internationale standing van de Italiaanse politiek een slag toebrengt en de bereidheid van andere lidstaten om met Rome samen te werken, nadelig kan beïnvloeden.

Het is daarbij niet voor het eerst dat de coalitie van Lega en M5S haar eigen glazen ingooit. De publieke ruzie met Brussel over het laten oplopen van het Italiaanse begrotingstekort deed de rente stijgen en drukte de economische groei, waardoor de financiële problemen in Rome verergeren. De Italiaanse burgers, die hoopten dat de verkiezingen in maart 2018 tot een frisse wind in Italië zou leiden, zijn de grote verliezers.

Wat een puinhoop wordt de EU toch…

https://fd.nl/opinie/1288714/rome-gooit-de-eigen-glazen-in