Tags

Trumps handelsoorlog is nu een mondiale techoorlog (Niall Ferguson, Opinie/fd, 4-2-19)

Trumps handelsoorlog is nu een wereldwijde tech-oorlog (digitale ko

Stevenen de Verenigde Staten van Amerika en de Volksrepubliek China af op een nieuwe Koude Oorlog? En zo ja, hoe moeten we die dan noemen? Dat lijken misschien vreemde vragen, nog maar drie dagen nadat president Donald Trump verwachtingen leek te wekken dat de handelsoorlog die hij vorig jaar was begonnen tegen China zou stoppen – of dat de wapenstilstand in elk geval zou worden verlengd.

Afgelopen donderdag ontmoette Trump Liu He, de vicepremier die het afgelopen jaar de ondankbare taak had namens China de handelsbesprekingen te leiden. Liu moet opgelucht zijn geweest door wat de Amerikaanse president tegen verslaggevers zei: ‘We hebben nooit een echte handelsovereenkomst met China gehad, en nu krijgen we een geweldige handelsovereenkomst met China,’ verklaarde Trump.

Nadat hij had toegezegd later deze maand zijn Chinese ambtgenoot te ontmoeten, vervolgde Trump: ‘Ik denk dat hij en ik het over veel van de belangrijkste zaken eens zullen worden. Dit wordt geen kleine deal met China.’

Honingzoete woorden

In de oren van Liu, die net twee dagen in een kamer opgesloten had gezeten met Robert Lighthizer, de bikkelharde Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, waren dit honingzoete woorden. De Amerikaanse president liet er een reeks tweets op volgen die ook in goede aarde moeten zijn gevallen in Beijing. ‘De vertegenwoordigers van China en ik proberen een complete deal te sluiten en niets onopgelost op tafel te laten liggen,’ juichte hij. ‘De vele problemen worden allemaal besproken en hopelijk opgelost.’

Kenmerken voor het opbouwen van wurgcontracten!

Nou, misschien wel. In Washington is de gangbare opvatting in elk geval dat de president een handelsovereenkomst met China wil. De schommelingen op de Amerikaanse effectenbeurs in het laatste kwartaal van 2018 hebben hem de stuipen op het lijf gejaagd en zo’n overeenkomst wordt in brede kring gezien als een manier om de zenuwen van investeerders te kalmeren.

Bij Trump is alles strategie en gecalculeerd, want zo was hij als ondernemer ook.

Vredelievend

Aan de andere kant heeft de verbazingwekkend vredelievende beslissing van de Amerikaanse centrale bank om verdere renteverhogingen uit te stellen de zenuwen van Wall Street al afdoende gekalmeerd. En als je afgelopen week naar Lighthizer luisterde – of belangrijker nog, als je wat hij wil vergeleek met wat Liu aanbood – dan vroeg je je af hoe een handelsovereenkomst in vredesnaam ophanden kon zijn.

Beperking van rentetarieven is dus een mondiaal wapen geworden omdat het overal wordt toegepast.

In elk geval is de handelsoorlog niet langer de belangrijkste oorlog. Om de onvermoeibare projectontwikkelaar Ronnie Chan uit Hongkong te citeren: ‘Handel doet er niet toe. Iedereen die zich te veel zorgen maakt over handel, heeft geen goede kijk op de betrekkingen tussen de VS en China. Technologie is veel belangrijker.’

Tech-oorlog

Amen. Het belangrijkste nieuws over de tech-oorlog afgelopen week was dat de Chinese telecomgigant Huawei zich schuldig zou hebben gemaakt aan het stelen van Amerikaanse technologie en het schenden van sancties. Het zal niet lang meer duren of Amerikaanse bedrijven wordt verboden Chinese apparatuur te gebruiken in cruciale netwerken.

Ook dat hoort bij het strategische spel.

De regering-Trump oefent zware druk uit op bondgenoten (onder wie het VK, Duitsland en Polen) om Huawei niet langer te betrekken bij de ontwikkeling van hun mobiele 5G-netwerken. Australië en Nieuw-Zeeland hebben daaraan al gehoor gegeven.

Trump heeft Europa niet nodig maar oefent wel zware druk uit en dat hoort ook bij deze president: verwarring creëren en dus een verdeel en heers-politiek voeren, Machiavellist als hij is.

De nieuwe bedreiging

Is iemand in Washington hiertegen? Nee. Een van de wonderen van onze tijd is de snelheid waarmee Trumps ooit zo betreurenswaardige gescheld op China gemeengoed is geworden bij de meest uiteenlopende belangengroeperingen. Men heeft misschien nog wat bedenkingen bij zijn importtarieven, maar elke buitenlandse-zakenfanaat, nationale-veiligheidsfreak of cyberoorlog-nerd is het eens met de president: China is de nieuwe bedreiging voor Amerika.

Het is alsof de gehele beleidsgemeenschap opeens oog heeft gekregen voor de strategische implicaties van de technologische opmars van China. Met andere woorden, zelfs als Trump inderdaad een handelsoorlog afgelast, zal de tech-oorlog doorgaan. Daar zijn inmiddels te veel mensen bij betrokken.

De les van Trump is dat handelsoorlogen alleen een camouflage waren voor het werkelijke geheim van de toekomst en dat is een doorlopende tech-oorlog. Wie het best kan hacken wint die oorlog om de wereldhegemonie. Dat wil Trump als zijn nalatenschap achterlaten.

https://fd.nl/opinie/1288109/trumps-handelsoorlog-is-nu-een-wereldwijde-tech-oorlog