Tags

Het piepschuim is maar een druppel in de plastic soep (Joop Buma, redactie duurzaamheid & natuur, vandaag/Trouw, 5-1-19)

Grote schoonmaak begint pas net

waddenzee containerramp

Op de Waddeneilanden verdwijnt de troep in rap tempo. Maar wat zijn de gevolgen op lange termijn, voor het milieu, de visserij? Het OM begint een strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

Het piepschuim is maar een druppel in de plastic soep

Het is rampzalig, 270 volle containers die in één keer van een schip kukelen. Dat vindt ook wetenschapper Jan Andries van Franeker. Maar de aandacht voor de milieueffecten van dit incident leidt volgens hem af van een groter probleem: het plastic dat al decennia in de oceanen dobbert.

“Het is een serieus incident op de Noordzee, maar op de grote hoeveelheid plastic die al in zee ligt, maken die containers amper verschil”, aldus de marien bioloog van Wageningen Marine Research. “Veel belangrijker is dat we de chronische stroom van plastic indammen die vanaf het vasteland en van de scheepvaart dagelijks in het zeemilieu terechtkomt.”

Het is dus inmiddels allang duidelijk waartoe onze welvaart leidt en dat is een ramp voor deze aarde. Het eenzijdig economische liberale mantra heeft de beschaving aan de rand van de afgrond gebracht. Nu dient het milieubeleid krachtig te worden aangezet, opdat wij onszelf niet naar de donder helpen.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/527/articles/833134/4/1