Tags

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Nicole Zandee ziet niets in de roep vanuit onder meer de politiek om ontspannender om te gaan met xtc.

Stelling: Doet de mening van een hoofdofficier van Justitie ertoe als het om beleidsvorming gaat? Ik meen van niet.En vermoedelijk dat het niet acceptabel zijn dat vrijheid van meningsuiting ook voor autoriteiten opgaat want dan is het einde zoek.

DOOR: (geen naam verslaggever) HET PAROOL 25 DECEMBER 2018, 08:36

“Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Ik vind het troep,” zegt Zandee in een interview met de zender AT5.

De topvrouw van het Amsterdamse parket benadrukt dat xtc nog steeds op lijst 1 van de Opiumwet staat en dus een harddrug is. “Er komen ook nog steeds jongeren te overlijden door het gebruik van xtc,” zegt Zandee.

Ook zet ze vraagtekens bij de hygiëne in de ruimtes waar xtc wordt gemaakt. Ze wijst erop dat dit geen laboratoria met witte jassen zijn.

Ruim een week geleden pleitte Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) voor het plaatsen van de productie van xtc onder regie van de overheid, om het op die manier uit het criminele circuit te halen. Ook Reinier van Dantzig, fractievoorzitter D66 Amsterdam, zei een lans te willen breken voor de legalisering van de populaire drug.

Dit artikel komt er oppervlakkig over: er overlijden jongeren aan gebruik van xtc en daarnaast zijn de laboratoria die gebruikt worden van hetzelfde allooi als andere drugsfabrieken, zonder handhaving van hygiënische voorschriften. Geconstateerd kan worden dat dit algemene gebruikelijke kenmerken zijn van deze productiesector, maar geen reden is om het ‘troep’ te vinden en meer werk van vervolging te maken. Waar blijft de vrijheid van individuele keuzebepaling?

Laat die jongeren ervaren hoe gevaarlijk dat spul is en vervolgens hun eigen conclusies trekken. Dat is beter dan deze ‘paternalistische’, of in dit geval ‘materialistische’ opvattingen te berde te brengen. Dan is GroenLinks veel verstandiger.

Lees ook: Een staatspilletje xtc: ‘We kunnen opnieuw gidsland worden’

https://www.parool.nl/amsterdam/hoofdofficier-tegen-soepeler-omgang-met-xtc~a4616676/?utm_source=link&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

https://s.parool.nl/s-a4616676/