Tags

Als Ruttes naaste adviseur zegt: onze ideeënvorming staat al veertig jaar stil (Tom Jan Meeus, In het nieuws/nrc.nl, 22-12-18)

Deze week: topdog Ben Verwaayen, naaste adviseur van Mark Rutte, over een nieuw nationaal contract.

Ofwel: stilstand in de VVD, adviezen aan de partijtop, afzijdige ondernemers (en zijn steun aan Halsema en Samsom).

Woensdagmorgen sprak ik uren met Ben Verwaayen (66). Hij bleek zo’n man te zijn die voor geen onderwerp bang is.

We zaten in een café op het Plein in Den Haag, de geur van de vorige avond hing er nog, en we wisten dat verderop, in de Tweede Kamer, allerlei mensen gefascineerd zijn door zijn loopbaan in het internationale bedrijfsleven en zijn reputatie als naaste adviseur van de premier.

Niet Ben Verwaayen zelf, die in spijkerbroek op de afspraak verscheen, en geen seconde belangstelling toonde voor zijn eigen belangrijkheid. Zijn lunch: een kroketje.

We hadden het over 2018. De bedreigde liberale orde, de VVD, populistische weerstand, bankiers, Brexit, het chagrijn tussen bedrijfsleven en politiek.
Hij vertelde: „Ik heb ooit tegen de dames en heren van de VVD gezegd: in feite hebben we nog steeds de standpunten van de jaren zeventig. We brengen het moderner, maar de essentie is hetzelfde – terwijl de maatschappij volledig is veranderd.”

Dus zijn partij, waarvan hij een kleine vijftig jaar lid is, zou „fundamenteel moeten nadenken over andere stappen”.

Maar met Rutte zit de VVD in het centrum van de macht, verandering van opvattingen is dan kwetsbaar, en dus zoekt hij alternatieve manieren om de partij los te woelen.

„De maatschappij zoekt nieuwe samenhang”, zei Verwaayen. „We kunnen niet meer zeggen: we willen lagere belasting en een kleinere overheid. Dat is onzin.”
Andere meningen, andere perspectieven. Verschillen „tussen haves en have-nots dreigen veel te groot te worden”.

Klimaat is geen vrijblijvend probleempje meer. Grote bedrijven moeten „hun winst op duurzame wijze maken”, en inzien dat „de belasting die ze afdragen geen kostenpost is maar een bijdrage aan de maatschappij”.

(…)

Hieraan valt niets toe te voegen en alle opmerkingen – die ook opgaan voor de overige traditionele partijen – zijn de oorzaak van de groeiende kloof tussen de regentenklasse en de burgers. Ik gebruik de oude term regentenklasse omdat vandaag de dag steeds meer kennis en feitenmateriaal via de Wob naar komen komt in plaats van dat de Kamer juist en volledig wordt geïnformeerd door het kabinet. Het blijft een probleem om te bepalen wat ‘juist en volledig’ informeren aan de Kamer precies betekent want beide subjectieve begrippen. En niet vergeten mag worden dat je nooit juist en volledig kunt informeren. Want papieren begrippen, die al decennia via een eigen politieke cultuur zijn gevormd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/22/als-ruttes-naaste-adviseur-zegt-onze-ideeenvorming-staat-al-veertig-jaar-stil-a3126828