Tags

De Partij voor de Dieren is geen grap meer (Peter Winterman, Nieuws/AD,8-12-18)

Het klimaatakkoord waarover nu wordt onderhandeld, gaat Koffeman niet ver genoeg. ,,Lastige keuzes worden niet gemaakt. Kijk naar rekeningrijden: dat is essentieel om de CO2-uitstoot te verminderen. De VVD heeft nu al een veto uitgesproken. Er worden alleen maar wat stoelen verzet op het dek van de Titanic.”

Dit zijn heel terechte uitspraken en de vraag is wanneer de diverse wetenschapstakken die met klimaatbeheersing te maken hebben (klimaatkunde, meteorologie, geologie, stratosfeer kunde = https://wintersportweerman.nl/plotse-opwarming-van-de-stratosfeer-wel-degelijk-te-linken-aan-de-komende-winterperiode-88292/ , marine biologie en wetenschap) eindelijk tot gezamenlijke conclusies komen, zodat de deelaspecten niet in ieder Kamerdebat tegen elkaar worden uitgespeeld.)

Desondanks denkt Koffeman in de toekomst wél met coalitiepartijen te kunnen samenwerken. ,,Het zal wel moeten, want het Nederlandse poldermodel is zo’n beetje uitgewerkt. Het wordt steeds moeilijker om via compromissen een kabinet te vormen van tegenpolen. Nu zijn al vier partijen nodig voor een kabinet. Dat worden er alleen maar meer, schat ik in. De volgende regering wordt wat ons betreft een soort zakenkabinet, dat een regeerakkoord op hoofdlijnen sluit. Verder formuleer je vrije kwesties en maak met wisselende meerderheden beleid. Het werkt niet meer om de boel helemaal dicht te timmeren.”

In Kamerdebatten is dit toekomstige beeld van de ‘oude politiek’ in nieuwe maar tijdelijke gedaante – totdat de bevolking de gehate representatieve democratie afschaft – nog helemaal onherkenbaar omdat de partijen steeds maar onderling blijven kissebissen en dat is ook waarom het erg onaangenaam wordt om de debatten te beluisteren.

https://www.ad.nl/politiek/de-partij-voor-de-dieren-is-geen-grap-meer~a39eea57c/