Tags

De veenbrand is nog niet voorbij (Lex Oomkes, opinie/Trouw, 5-12-18)

Onderstaande passage is ontleend over een column die gaat over de Nederlandse Gele Hesjes, maar daarin wordt een uitspraak gedaan over (zowel Wilders als) Baudet, die de moeite van het onthouden waard zijn, want ik heb vaker laatst genoemde als een politiek romanticus genoemd, die in het verkeerde tijdperk geboren is, want hij strijdt een achterhaald gevecht. Een nieuwbakken politicus die de 3e WO met wapens van WO2 probeert uit te vechten, hetgeen zinloos is. Om concreet te worden levert hij de slag tegen de EU, die op de rails staat en niet meer gedemonteerd kan worden maar alleen hervormd. Maar hij meent of droomt dat dat Europese Huis nog wel omver kan worden gehaald en daarom voert hij een achterhoede gevecht, zoals gisterenavond tijdens het Marrakesh-debat zichtbaar werd. Oomkes waarneming is dus terecht:

Juist met die algemene noemer (van de ‘Gele Hesjes’) kan de politiek helemaal niets, hoezeer bewegingen als die van Wilders of de als volksvertegenwoordiger volstrekt disfunctionerende Baudet ook beweren dat dat heel goed kan. De tijd terugdraaien als politiek doel is illusies verkopen met het oog op korte termijngewin.

De conclusie is wat mij betreft dat CDA-politica van Van Toorenburg als ‘zuivere feiten’-aandrager de ontegenzeggelijke winnares van het debat was. Enne, ik ben geen CDA-aanhanger, dus neutraal. Genot om haar in het strijdperk tegenover Baudet te zien.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/503/articles/818475/23/2

Advertisements