Tags

Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door de nieuwe regering

Het zou weleens kunnen dat Luxemburg het eerste EU-land wordt dat (medicinale) cannabis legaliseert. Op 5 december treedt er bij onze (Vlaamse) zuiderburen een nieuwe regering aan en die is van plan om de consumptie van de softdrug uit het strafwetboek te schrappen.

De nieuwe Luxemburgse regering zal op 5 december 2018 hun coalitieonderhandelingen afgesloten hebben. In het akkoord zou onder andere staan dat cannabis gelegaliseerd wordt. Dat meldt het Duitse tijdschrift Bild.

De regering zal naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit een coalitie van de Democratische Partij, de Socialistische Arbeiderspartij en déi gréng (Groen).
Wellicht voor medische doeleinden.

Wellicht gaat het om cannabisgebruik voor medische doeleinden. Ook is het nog niet bekend wanneer de consumptie van de groene plant uit het strafwetboek verdwijnt (voor mensen met een voorschrift). Het lijkt ook weinig waarschijnlijk dat het telen van cannabis legaal wordt in Luxemburg. Toch is dit groot nieuws, want tot nu toe is in geen enkel EU-land de consumptie van (medicinale) cannabis bij wet toegelaten.

Testfase en impact

Momenteel loopt er volgens Bild in Luxemburg al een testfase, waarin medicinaal cannabisgebruik toegestaan is in beperkte gevallen.

Als cannabis in Luxemburg ooit effectief groen licht krijgt, zal dat wellicht een enorme impact hebben op de nabijgelegen landen (België, Frankrijk en Duitsland), aangezien de softdrug daar nog steeds verboden is. Wellicht zal het drugstoerisme in Nederland afnemen ten koste van Luxemburg.

BRON: https://www.msn.com/nl-be/nieuws/wereld/cannabis-wordt-misschien-gelegaliseerd-in-luxemburg-door-nieuwe-regering/ar-BBQqWar?li=BBqiJv1

Met goede richtlijnen en afspraken zou men overal dit beleid kunnen waarmaken. Tabak is toch ook overal te koop, zoals ook met alcohol hetzelfde aan de hand is. En ja velen hebben er baat bij om al eens een toeter te roken.

Dit duidt eindelijk op verstandig beleid en dat door het ogenschijnlijke conservatieve Luxemburg! Maar ook daar treedt verandering en vernieuwing door. Nu hopen dat de hele EU in deze trend wordt meegetrokken omdat het drugsverbod alleen de criminaliteit spekt omdat de gegroeide praktijk niet meer tegen te houden is. Blijft anders een schoolvoorbeeld van de historische blunder in de vorm van de ‘drooglegging’ van alcohol in de VS. Zinloze vormen van betutteling uit het verleden! Geef iedere burger (ook jeugdigen) hun eigen verantwoordelijkheid, ook al dreigt het risico van afglijden naar een ‘staat’ van individuele én maatschappelijke disharmonie en onbalans.

https://shivatje.wordpress.com/2018/12/04/cannabis-wordt-misschien-gelegaliseerd-in-luxemburg-door-nieuwe-regering/?c=24330#comment-24330