Tags

Journalisten laten Baudet met zijn kolder wegkomen (Jamal Ouariachi, OPINIE/Trouw, 26 november 2018)

Het was een weekend van partijcongressen. Doorgaans zijn dat gelegenheden waarbij de zelffelicitaties niet van de lucht zijn. Dan moet je niet kijken op een overdrijvinkje hier of daar. Het Forum voor Democratie ging daar zaterdag wel erg ver in.

Thierry Baudet was lyrisch over wat zijn partij allemaal bereikt heeft, zoals het Kamerdebat dat binnenkort zal plaatsvinden over het Marrakesh-pact. Een debat aanvragen, tja, het gebeurt wel meer, Baudet zou dat kunnen weten als hij wat vaker zijn gezicht in Den Haag liet zien; maar vooruit, laten we hem zijn trots gunnen.

Verder was hij verguld met hoe het FvD het klimaatdebat ‘omgeturnd’ heeft. Ook dat is misschien een tikkeltje grotesk, zo trots te zijn dat je een zandkorrel hebt verplaatst in de woestijn van het extreem complexe en veelkantige klimaatdebat.

Kletspraat

Maar vooruit. Het is trouwens gevaarlijk om kritische kanttekeningen te plaatsen bij populisten als Baudet – voor je het weet krijg je het verwijt van ‘demoniseren’ naar je knikker. Zestien jaar na de moord op Pim Fortuyn zijn journalisten nog altijd huiverig voor dat verwijt, en in zo’n atmosfeer komen politici dan weg met de verbijsterendste kletspraat.

Zo werd op het FvD-congres een video vertoond waarin het beleid van de EU werd vergeleken met de tirannie van de Spaanse bezetter in de zestiende eeuw. Internationale samenwerking vergelijken met de gruwelen van de Tachtigjarige Oorlog – je moet maar durven.

‘Je moet maar durven’ is nog zacht en mild uitgedrukt. Hier wordt een mislukte poging gedaan om historische beelden te vertalen naar onze tijd en een dergelijke vergelijking gaat per definitie mank. Het ogenschijnlijke (rechts)intellectuele karakter van het Forum zakt hier dus volledig door de mand.

Nog grotesker was het toespraakje van FvD-lijsttrekker voor het Europees Parlement Derk Jan Eppink. Hij beweerde dat Merkel en Macron met de EU op het punt staan ‘een Grote Sprong Voorwaarts’ te maken. Vreedzame, liberale politiek vergelijken met de marxistisch geïnspireerde dictatuur van Mao die voor tientallen miljoenen doden zorgde – wederom: je moet maar durven.
Hier is sprake van anti-intellectualisme.

We kunnen het ook de overtreffende trap van demoniseren noemen. Dat vond NOS-verslaggever Arjan Noorlander duidelijk niet. Die beweerde dezelfde avond nog bij ‘Nieuws­uur’ met droge ogen dat het Forum voor Democratie bezig is de toon te ‘matigen’.

Er bestaan geen journalisten meer die lege kreten op de juiste manier kunnen fileren en onzin van feiten kunnen scheiden, maar het begrip demoniseren gaat te ver, want feitelijk op de keper beschouwd dienen bij dergelijke ‘politieke noviteiten’ kanttekeningen te worden geplaatst omdat de beweringen van FvD feitelijk onjuist en onzinnig zijn. Dat gold ook voor zijn opmerking over ‘Powerplay’ in het Marrakesh-pact, maar we zijn die overdrijvingen inmiddels wel gewend. Iedere partij kleurt politieke gebeurtenissen en ontwikkelingen naar eigen inkleuring. Wat dat betreft is FvD een even gewone partij geworden als alle overige en dus een nieuwe loot aan die oude traditionele boom. Ze spelen dezelfde spelletjes mee als alle andere partijen. Lang leve het partijkartel waarvan FvD onderdeel uitmaakt.

Jamal Ouariachi is psycholoog en schrijver. Voor zijn roman ‘Een honger’ ontving hij in 2017 de EU-prijs voor literatuur. Al zijn columns leest u in dit dossier.

https://www.trouw.nl/opinie/journalisten-laten-baudet-met-zijn-kolder-wegkomen~a9524d08/

Advertisements