Tags

,

Bij Baudet lijkt de klad erin te komen (Fons Kockelmans, Frontbencher, – 26-11-18)

Een half jaar geleden leek het een aflopende zaak met de PVV. FVD van Thierry Baudet zou de partij van Geert Wilders helemaal gaan leegeten. In de peilingen was het Forum opgerukt naar een zeteltje of 16, acht maal zoveel als het er bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 had behaald. De PVV, dankzij de verkiezingsuitslag met 20 zetels de tweede partij van Nederland, zakte daarentegen virtueel gevaarlijk weg. Met een verlies van zo’n 6 zetels in de peilingen scheen de partij op weg naar de uitgang.

(…)

Nee, dan Baudet. Die houdt er ongeveer dezelfde standpunten op na over de EU, de ‘buitenlanders’ en het klimaat, maar komt een stuk beschaafder over. Een echte intellectueel, die de kartelpartijen op het Binnenhof wel eens even mores zou gaan leren.

Maar wie vandaag naar de peiling van Maurice de Hond kijkt, ziet een heel andere ontwikkeling. De PVV is geleidelijk opgekrabbeld en staat inmiddels weer op 20. FVD daarentegen wekt de indruk over zijn hoogtepunt heen te zijn. In de laatste poll heeft het nog maar 12 zetels. Nog steeds heel mooi natuurlijk, die winst van 10, maar het zijn er toch 4 minder dan een tijdje terug. Begint de klad erin te komen bij Thierry en consorten?

De kiezers op wie PVV en FVD mikken, willen niet alleen hun ‘eigen land terug’, het Nederland van pakweg zestig jaar geleden met zijn gesloten grenzen, zijn blanke bevolking en zijn pikzwarte Piet. Ze willen vooral ook afrekenen met de elite. Wilders en Baudet laten er geen twijfel over bestaan dat dat ook hún doel is.

Maar hoort Baudet niet eigenlijk zelf te veel bij de elite die hij bestrijdt? Hij is overduidelijk afkomstig uit de betere kringen, hield zijn maidenspeech in het Latijn, lacht andere Kamerleden uit omdat ze van de verkeerde soort muziek houden en liet gisteren tijdens een partijbijeenkomst Chopin spelen in plaats van André Hazes. Met het parlementaire werk toont hij weinig affiniteit en hij heeft er ook niet veel belangstelling voor. Debatteren gaat hem niet best af, zodat hij tijdens Kamervergaderingen maar liever wegblijft. Als hij al eens komt opdagen, blijkt hij stommiteiten te verkondigen, die hem alleen maar hoongelach bezorgen.

Hoe anders is Wilders. Als die aan de interruptiemicrofoon verschijnt wordt er echt niet gelachen. Nee, iedereen ergert zich blauw, maar ze krijgen geen vat op hem. Wilders beheerst het Kamerwerk tot in de vingertoppen, kent alle procedures, alle trucjes. En Wilders spreekt de taal van het volk, althans dat deel van het volk dat bereid is op hem te stemmen, met zijn ‘knettergek’ en ‘rot op’.

Nu de Provinciale Statenverkiezingen naderen, heeft het populistische deel van de kiezers zich kennelijk nog eens achter de oren gekrabd. En besloten toch maar voor de ‘real thing’ te gaan. FVD zal straks best een aardig resultaat boeken, maar de machtsovername die Baudet beloofd heeft zou nog wel eens tegen kunnen vallen.

Met name die belofte van een machtsovername, de traditionele partijen in de Kamer even mores leren en uitleggen hoe de politiek moest veranderen, is een misvatting gebleken. Hij heeft een te grote broek aangetrokken en is erg arrogant bezig. Dat wordt afgestraft als iedereen dat in de gaten krijgt.

https://frontbencher.nl/bij-baudet-lijkt-de-klad-erin-te-komen/