Tags

We overzien de gevolgen van kernenergie niet (Ariejan Korteweg, Opinie & Debat/de Volkskrant, 13-1-18)

Kernenergie is een proces waarvan we de consequenties niet overzien (digitale editie)

We weten niet hoe we mensen in de verre toekomst moeten waarschuwen voor ons kernafval, aldus politiek verslaggever Ariejan Korteweg.

Een van de indringendste ervaringen die ik had als correspondent in Frankrijk was een bezoek aan het dorpje Bure. Daar, in een verlaten hoek van Oost-Frankrijk, bouwen de Fransen een gangenstelsel voor de ­opslag van in totaal 80 duizend ­kubieke meter radioactief afval, waarvan 10 duizend kubieke meter hoogradioactief. De eerste zendingen worden tussen 2030 en 2035 verwacht.

Ik mocht, voorzien van overall, zuurstofapparaat en gps, de proef­opstelling bezoeken waar de optimale condities voor opslag worden onderzocht. Dat was al indrukwekkend. Vijfhonderd meter onder het glooiende Maasland geven de werkers je nog steeds keurig een Franse hand en zijn veilige kamers met eten, drinken en spelletjes ingericht, voor het geval er iets mis zou gaan.

Indrukwekkender nog vond ik het totale duister waarin deze hele ­opslagaanleg zich voltrekt, en dat niet alleen in figuurlijke zin. Men heeft geen idee wat er in duizend jaar met dat radioactieve afval gebeurt en hoe het spul zich zal ontwikkelen. Laat staan dat men weet hoe dat afval er over tienduizend of honderd­duizend jaar aan toe is, al weet men wel dat de straling dan nog steeds niet is verdwenen. Men weet ook niet of en hoe de verpakking van het afval de tijd zal doorstaan.

‘Geen idee wat er in duizend jaar met dat radioactieve afval gebeurt en hoe het spul zich zal ontwikkelen.’ Deze tweede zin in deze passage zegt al genoeg en de resterende zinnen hoeven niet meer extra te worden toegevoegd om aan te tonen hoe de propagandisten van de kernenergie zich volledig laten misleiden door de kernenergielobby.

Vooral de economen in de politiek – de eenzijdige liberale economen of economische liberalen, maar dan inclusief het CDA – negeren stelselmatig dit kernafval en hebben daarmee een aandeel van de mistvorming in de politiek. Een dubbele schande dus, waarmee ook de consumentenmaatschappij onaangeroerd blijft en waar al heel veel winst te boeken valt over de klimaatverandering.

En met dit gemanipuleer van de Kamerleden wordt de bevolking ook niet aangezet tot een verstandiger leefstijl. Lang leve het conservatisme van deze oude politieke belangenbehartigers die de ondergang van de aarde op hun geweten hebben.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/kernenergie-is-een-proces-waarvan-we-de-consequenties-niet-overzien~bf079745/