Tags

Bij drugsbestrijding ligt tunnelvisie op de loer (Joeri Boom, beeld Milo, de Groene Amsterdammer, 25.10.2018)

En ten slotte weten we al heel lang dat repressie niet werkt. Ze heeft zelfs een averechts effect, aldus de Vlaamse hoogleraar criminologie Tom Decorte. ‘Hoe harder je optreedt, hoe winstgevender de drugshandel wordt. Je lost het probleem allerminst op.’

Die kennis en inzicht is dus aanwezig en dat is al heel wat.

Omdat de honger naar succes op korte termijn groot is en niemand ‘tegen’ de aanpak van misdaad wil zijn, wordt niet gekeken naar andere oplossingen. Wie het overleg in de Tweede Kamer volgt merkt dat tunnelvisie op de loer ligt. De lijn van de Politieacademie – in het xtc-rapport pleitten de onderzoekers voor verhoging vanpakkans en strafmaat’ – is bepalend voor het debat.

Die ‘verhoging van ‘pakkans en strafmaat’ komt neer op de bestaande consensus over de handhaving van het strafrecht in de Kamer vanuit de conservatieve partijen VVD, CDA en de kleine christelijke orthodoxen CU en SGP. Die ‘principiële’ handhaving heeft geen enkele zin omdat het geen oplossingen biedt tot een daadwerkelijke oplossing. En daarom kan de drugscriminaliteit alleen onschadelijk worden gemaakt zonder verdere groei van de duizelingwekkende winsten en omzet alsmede verloedering van binnensteden, door de drugs te legaliseren vanuit het principe  eigen-verantwoordelijkheid 2.0 voor de gebruiker.

Laat ze het maar ontdekken en meestal door de mand zakken, want herstel zal in de regel wel volgen bij verstandige opvang. Het leven komt meestal neer op twee stappen voorwaarts en vervolgens een stap terug. Het is bij de drugsproducent een kwestie van eindeloze rijkdom vergaren ten koste van hun slachtoffers, maar het huidige beleid is ten principale onoplosbaar. De mentale weerbaarheid tegen maatschappelijke verleidingen kan in deze tijd niet meer aangeleerd worden.

De politiediensten en justitiële vervolgingsambtenaren raken overbelast en strijden een niet te winnen strijd of oorlog omdat de drugsmaffia zo lucratief is dat iedere gepakte handelaar zo wordt vervangen door de volgende. De politie wordt gedwongen door kortzichtige politieke motieven tot een eindeloze strijd zonder perspectief. ‘Waar ben je aan begonnen’, luidt bijna de repeterende nachtmerrie.

Des te opmerkelijker is het dat buiten het parlement juist legalisatie van xtc werd geopperd, zoals bij Zondag met Lubach en in verschillende kranten. Is het dé oplossing? Niemand weet het, want het is nog nooit serieus onderzocht.

Deze vraagstelling is ook niet te onderzoeken omdat het alleen door een nieuwe praktijk van de legalisering kan worden aangetoond. Het moet uitgeprobeerd worden omdat vasthouden aan de huidige praktijk geen zin heeft, want onbeheersbaar en oncontroleerbaar. Van de politiek wordt alleen een moedig besluit gevraagd, out-of-the-box denkend. Het logisch verstand moet domineren want ethisch is de oude praktijk te naïef en idealistisch gebleken.

https://www.groene.nl/artikel/bij-de-drugsbestrijding-ligt-tunnelvisie-op-de-loer