Tags

Een onzichtbare ecologische ramp (Marieke Sjerps, de Groene Amsterdammer, 25.10.2018)

Synthetische textielproducten als kleding, gordijnen, meubels en vloerkleden verspreiden via de lucht of het waswater ontelbare minuscule plastic deeltjes. Hoe slecht dit is voor gezondheid en milieu wordt nog nauwelijks onderzocht.

‘Ik ga nu eerst verkennen met de textielbranche welke innovatieve oplossingen zij ziet om de emissies van vezels naar het water te voorkomen en om nadere afspraken hierover te maken.’ Begin juni dit jaar schreef staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven een brief van zeven kantjes aan de Tweede Kamer over maatregelen die verschillende soorten microplastics moeten voorkomen. Ze schreef: ‘Het tegengaan van emissies van microplastics door slijtage is complex (…) synthetische textielsoorten, zoals fleece en polyester, slijten tijdens een wasbeurt.’

Klinkt goed, maar zoals hieronder staat is er niets nieuws onder de zon, waaruit blijkt dat de ambtenaren van Infrastructuur & Waterstaat al ‘zeven’ jaren aan het slapen en niksen zijn; in ieder geval niet op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen. Dat stemt triest.

In haar brief staat niets nieuws. Dat textielvezels vrijkomen ‘tijdens een wasbeurt’ is al zeven jaar bekend. Niets over recentere bevindingen dat textielvezels niet alleen in waswater loslaten, maar ook tijdens het dagelijks gebruik. Het is goed denkbaar dat de verkenners nu het wiel opnieuw gaan uitvinden, terwijl er in binnen- en buitenland al veel is uitgezocht.

https://www.groene.nl/artikel/een-onzichtbare-ecologische-ramp

 

Advertisements