Tags

Antwerpen is Europese gemene deler (Rob Martinet, Frontbencher, 14 oktober 2018)

De gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen hebben het beeld, dat in heel Europa geldt, bevestigd: populistisch rechts en de Groenen zitten in de lift ten koste van socialisten en christen-democraten. De secularisering lijkt onomkeerbaar, waarbij de kiezers vooral de extremere uiteinden van rechts en links opzoeken.

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen worden gezien als een graadmeter voor regionale en nationale verkiezingen. Hierbij strijden de christen-democraten (CD&V) en populistisch rechts, de Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA), om de titel van de grootste volkspartij bij onze Nederlandstalige zuiderburen. CD&V blijft de grootste in Limburg en West-Vlaanderen, terwijl de N-VA de grootste is in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Opvallend is verder dat de socialisten nagenoeg overal klop kregen, behalve in de studentenstad Leuven en dat de Groenen zich net als in het Duitse Beieren in een toenemende belangstelling mogen verheugen.

Maar de grootste gemene deler is wel dat ongeacht landsgrenzen de kiezers allemaal dezelfde populistisch-rechtse hoek in duiken of uit milieugronden de linkerhoek. De prioritaire zorgen van de gemiddelde Europese burger zijn daarmee overduidelijk, de ongebreidelde influx van migranten en het mogelijk niet nakomen van de klimaat-akkoorden van Parijs.

Nu deze tendens zich los van alle landsgrenzen zo duidelijk aftekent, moeten alle politici deze Europa-wijde boodschap van de kiezers wel heel serieus nemen.

De overmaat van informatie in dit digitale informatietijdperk vereist dus een politiek van one-liners… als dat mogelijk is, want one-liners als die van PVV leiden nergens toe.

https://frontbencher.nl/antwerpen-is-europese-gemene-deler/