Tags

Londen speelt de EU uiteen (Caroline de Gruyter, In het nieuws/nrc.nl, 22-9-18)

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/21/het-britse-brexitspel-speel-de-eu-landen-uiteen-a1626084

Wat mij betreft doet zich hier een duidelijke historische parallel voor met het eeuwige gedrag van de Britten ten aanzien van de Eg/EEG/EU en dus verbaast met het niets en zeker ook niet door het sterke populisme in dat land en dus onder een tweepartijen bestel, niet beter dus dan ons versplinterde politieke toneel.

Maar wel nieuw – voor mij – in deze column is het feit het Britse Koninklijke Huis niet zo politiek neutraal is als ons eigen ‘counterpart’:

Zelfs het Koninklijk Huis is voor de Brexitkar gespannen. Zo verdeeld als het land is over Brexit, zo eenduidig is de diplomatieke missie in de laatste rechte lijn naar de uitgang. Speel de 27 uiteen. Bespeel hun zwakheden en angsten, welke het ook zijn. En trek het kleed onder die Barnier vandaan. Precies: raiders.

Zo blijkt maar eens welke constitutionele verschillen er binnen de EU bestaan en dan doel ik op  onze ‘algemene’ indrukken dat alle ‘systematiek’ van onderhavige vormen van staatsrecht gelijkwaardig zijn, en dat klopt dus niet. In het VK blijkt dus het Britse koningshuis dus politiek voor een bepaald karretje gespannen te kunnen worden. En kan Charles ook politieke uitspraken doen. Alsof daar geen ministeriele verantwoordelijkheid bestaat, al hebben de Britten geen formele, schriftelijk vastgelegde grondwet. Nogal wat verschillen dus.

In ons land is dit laatste verschijnsel van politieke uitspraken dus ondenkbaar, omdat dat het einde van ons koningshuis zou betekenen.