Tags

Baas Bundesbank waarschuwt voor gevolgen van handelsoorlog (Gerben van der Marel, In het nieuws/fd, 24-8-18)

Weidmann reageert niet op het onbevestigde bericht van woensdag in de zakenkrant Handelsblatt dat bondskanselier Angela Merkel het belangrijker vindt dat er een Duitser komt aan het hoofd van de Europese Commissie, dan aan de top van de ECB. Weidmann is de belangrijkste Duitse kandidaat om volgend jaar ECB-voorzitter Mario Draghi op te volgen.

Waarom komt deze wens van Merkel neer op een afwezigheid van politieke realiteitszin? Omdat de EU geen hardliners kan gebruiken, terwijl met name niemand meer dan Weidmann zelf gehaat wordt vanwege zijn bikkelharde houding tijdens de eurocrisis. Dat Merkel dit niet beseft kan haar kwalijk worden genomen. Haar houdbaarheidsdatum is nu voorbij. En mogelijk ligt zij al op ramkoers met haar collega, de minister van Financiën, waaraan ik gisteren al een blog heb gewijd.

Aan de andere, tactische kant, is de ‘aanwijzing’ van Weidmann in democratisch perspectief wel goed voor alle democratische krachten binnen de EU om op te staan tegen deze regentenmentaliteit van Europese leiders, die middeleeuws aandoet. Met deze mogelijke parachutering wordt het ook duidelijk dat een aangewezen technocraat de Commissie nooit de legitimiteit zal verschaffen die de Commissie zelf zo graag wenst om ooit de nieuwe Europese regering te worden. Merkel snijdt zichzelf dus dubbel in de vingers. Dat is de tragiek als je te lang aanblijft.

https://fd.nl/economie-politiek/1266864/topman-bundesbank-waarschuwt-voor-negatieve-effecten-handelsconflict