Tags

,

De strijd om de publieke omroep (Caroline de Gruyter, In het nieuws/nrc.nl, 4 & 5 augustus 2018)

Parlementaire debatten worden vanuit FPÖ-perspectief verslagen; andere partijen worden genegeerd of aangevallen. Partijleider Strache maakte op Facebook een gerespecteerd tv-journalist belachelijk. De journalist stapte naar de rechter, en won.

Nieuwkomers binnen het parlementen van de EU-lidstaten moeten nog wennen aan de oude politieke tradities die binnen die andere lidstaten bestaan en dat ze onderling worden geharmoniseerd binnen EU-verband. Ze beseffen ook nog niet wat de persvrijheid binnen dat gemeenschappelijke EU-verband betekent. Die lidstaten mogen niet hun eigen regels creëren terwijl er al EU-regels en verordeningen bestaan. Daarom won die Oostenrijkse journalist het pleit bij Het Europees Hof van Justitie.

Dat zelfde zal gebeuren met  het kort geding van Denk als dat bij hetzelfde  Europees Hof terecht komt. Die parlementaire nieuwelingen kennen het Europees staatsrecht dat over het algemeen direct aansluit op het nationale staatsrecht nog onvoldoende. Een parlementariër van welke lidstaat hoort zich dus beter voor te bereiden op een parlementair avontuur. De Denk-fractie maakte de denkfout dat de persvrijheid in ons land niet wordt belemmerd terwijl dat in Turkije wel het geval is. Geen wonder dat Denk-parlementariërs die verschillen door elkaar halen en dus verkeerde rechtsprocedures aankaarten.

En in de EU zal het op deze manier ook een chaos blijven. Laat daarom onze omroepwet in tact! Het vormt immers een garantie op een pluriforme publieke omroep, al beweren populisten dat het anders is of werkt. Dat verwijt kunnen ze niet hard maken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/03/de-strijd-om-de-publieke-omroep-a1612072