Tags

Ex-VVD-voorzitter Keizer wordt verdacht van oplichting. Ruttes interruptie van Trump gaat de wereld over. En D66 ruilt de ene initiatiefwet in voor de andere.

Emilie van Outeren, nrc.nl, 4-7-18

KEIZER VERDACHTE: Bij de VVD kunnen ze blijven zeggen dat ex-voorzitter Henry Keizer zijn eventuele misdaden als uitvaartondernemer beging vóór zijn rol binnen de partij, en dat hij inmiddels weg is. Maar de vraag blijft hoe hij voorzitter kon worden als het klopt waar het OM hem nu van verdenkt: oplichting en valsheid in geschrifte. Gisteren meldde het FD dat voor 20 miljoen euro beslag bij hem is gelegd. Keizer kocht het bedrijf in crematieovens, De Facultatieve, dat hem zo rijk maakte, voor een fractie van wat het waard was. Onder toeziend oog van twee andere VVD’ers: oud-minister Loek Hermans en senator Anne-Wil Duthler, die er commissaris waren. Of zij ook door het OM worden onderzocht, is niet bekend. De VVD schortte bij het vertrek van Keizer vorig jaar het integriteitsonderzoek naar de kwestie helemaal op.

Het is niet alleen de vraag maar zelfs onbegrijpelijk dat iemand VVD-voorzitter kon worden als het klopt waar het OM hem nu van verdenkt: oplichting en valsheid in geschrifte. Het is als bewijs te beschouwen voor wat we als amateurisme van niet alleen de VVD, maar van alle partijen kunnen zien, want overal speelt wel wat, tot aan de SGP aan toe op een heel ander vlak: de positie van de vrouw in die partij, dat ‘bijna’ – lees: onduidelijkheid over officiële onderzoeken ter zake – ongrondwettelijk kan worden genoemd.

EVERYBODY LOVES MARK: Eén van de redenen dat Nederland had aangedrongen op een bezoek aan het Witte Huis, in plaats van een bilateraal gesprek op een internationale top, is dat de beelden ervan de wereld over gaan. Dat gebeurde zeker. De internationale aandacht richt zich vooral op het moment dat Rutte besloot Trump in de rede te vallen. The Guardian, Politico, BBC en The Washington Post besteedden aandacht aan de “Dutch bluntness”. Al hadden redacteuren van gerenommeerde Amerikaanse kranten geen idee wie er eigenlijk bij Trump op bezoek was. De Post plaatste zijn foto bij een artikel over Trumps gesprekken met kandidaat-rechters voor het Hooggerechtshof. The New York Times verwarde Rutte met de premier van, hoe cliché, Denemarken.

HALVE GERUSTSTELLING: In de nasleep van het Amerikaanse bezoek beloofde staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) gisteren dat als er douaniers uit de VS op Schiphol worden geplaatst – iets waar al jaren over wordt onderhandeld – zij daar alleen reizigers mogen screenen als ze ongewapend zijn en zich aan de Nederlandse (grond)wet houden. In de Tweede Kamer bestaat de angst dat zulke douaniers Trumps zogenoemde muslim ban gaan helpen uitvoeren. Dat kan echter ook binnen de wet: als Amerikaanse ambassades geen visa meer verstrekken in landen op Trumps zwarte lijst, kunnen inwoners daarvan legitiem worden tegengehouden op Schiphol.

Dit laatste is natuurlijk een mooie aanleiding om de juridische verschillen tussen de VS en EU tijdens een Kamerdebat in kaart te brengen.

REFERENDEXIT: Het referendumdebat in de Eerste Kamer lijkt net lang genoeg uitgesteld om de angel eruit te halen. Tuurlijk, de voltallige oppositie minus de SGP ging gisteren los op minister Kajsa Ollongren en D66-senator Hans Engels. Maar nu de staatscommissie van Johan Remkes heeft geadviseerd tegen een raadgevend referendum en een volksraadpleging over de donorwet niet populair genoeg was, weerhoudt niets de senaat ervan om volgende week in te stemmen met de directe afschaffing van het referendum. Tegenstanders hebben hun laatste hoop gevestigd op een rechterlijk (tussen)oordeel, vandaag, in een zaak die is aangespannen door ‘Meer Democratie’ van ex-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer. Die vecht aan dat bij de afschaffing van het referendum de route van een referendum daarover wordt geblokkeerd.

Staatsrechtelijk is het natuurlijk onbestaanbaar dat de senaat zich op dit terrein spiegelbeeldig of als replica gedraagt als de Tweede Kamer, want dat is niet de bedoeling van dat orgaan. Weer aan aanleiding om dat debatverslag uiterst kritisch te gaan onderzoeken (ik spreek tegen mezelf!). want daarin zou het bewijs moeten liggen (en worden gevonden) dat de senaat als doublure van de Tweede Kamer functioneert, of toch niet.

Indien dát met dit soort debatten kan worden bewezen, dan kan ook de rol van de Eerste Kamer aan een ‘toets van ongrondwettelijkheid’ worden onderworpen. Daaraan zal ik mijn aandeel leveren.

MINDER DISCRIMINATIE: In de Tweede Kamer trekken D66, GroenLinks en PvdA, die vier jaar geleden de referendumwet maakten, nog wel samen op. Hun initiatiefwet om transgenders en intersekse personen beter te beschermen tegen discriminatie werd gisteren  aangenomen met steun van alle partijen behalve PVV en SGP.

Waarmee bewezen is dat ook PVV cultureel en ethisch ‘knetterrechts’ is aangezien deze fractie zich tegen de tijdgeest in beweegt. Dat was natuurlijk al het geval met de SGP, maar dat is een open deur.

Correctie: In De Haagse Stemming van gisteren werd geïmpliceerd dat Rutte tegen Trump de omvang van zijn kantoor (office) becommentarieerde, dat was zijn tiny desk (bureau). De Franse president Macron had eerder commentaar op hoe klein Ruttes Torentje is.

Hahaha, dat is een goeie: Het Torentje is natuurlijk een vorm van Madurodam!

 

QUOTE VAN DE DAG

“De vlag kan nog lang niet uit, maar waar die inmiddels een tijdje halfstok hing, kunnen we dat misschien veranderen.”

[Groninger commissaris van de koning René Paas weet, in Trouw, niet meer wat hij met zijn vlag moet nu minister Wiebes heeft gezegd dat ook Groningers in aardbevingsgebied voor wie huisversterking niet noodzakelijk is, kunnen kiezen voor verbouwing – waar de NAM niet aan mee betaalt.]

Advertisements