Tags

Voor muren moet Trump naar Europa kijken (JEROEN SEGENHOUT, Economie & Politiekfd, 23-6-18)

Nagenoeg niemand heeft het nog over het belang van een humaan migratiebeleid. Het ‘wir schaffen das’ van bondskanselier Angela Merkel uit 2015, toen 1,8 miljoen migranten illegaal Europa binnenkwamen, klinkt nu als achterhaalde retoriek. Op een bijeenkomst van Europese christendemocraten eerder deze maand in München – Merkel was nota bene het uithangbord – werd vooral gesproken over een verdere versterking van de buitengrenzen.

Voor humane migratie is ook géén ruimte meer in politiek filosofische (of ideologische) zin aangezien de EU (en ook wereldwijd) afgelopen jaren werden overstroomd en ‘overvallen’ door die (vooraf onvoorspelbare) vluchtelingenstromen. Daar is geen consistent en coherent beleid tegen opgewassen.

Daarom is de enige oplossing dat er onderscheid wordt gemaakt naar soorten vluchtelingen. Niet alleen de huidige economische en politieke vluchtelingen, maar nu ook metde  nieuwe categorie ‘van gebruikmakers van mensensmokkelaars’, die er goud geld aan verdienen. Die categorie is immers rijk genoeg om van die routes gebruik te maken. Die kunnen worden ondergebracht in de categorie tijdelijke verblijfsvergunning ‘met verplichte terugkeer’ als dat mogelijk is; na het bereiken van de staat van ‘veilige natie’, die door de VN wordt afgekondigd. Blijkt dat niet te werken, dan worden de praktische weeffouten hersteld. En wordt een plenair debat gevoerd in de VN als mondiaal brainstormplatform.

https://fd.nl/economie-politiek/1259241/voor-muren-moet-trump-naar-europa-kijken?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180623&s_cid=671