Tags

Oostenrijk sluit moskeeën en pakt imams aan (BUITENLAND/ De Telegraaf, 8-6-18)

WENEN – De Oostenrijkse regering sluit zeven moskeeën en wijst meerdere imams uit. Bondskanselier Sebastian Kurz zei dat in zijn land geen plaats is voor „parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering.”

De autoriteiten onderzoeken of imams een verbod hebben overtreden op financiering vanuit het buitenland, zei minister Herbert Kickl (Binnenlandse Zaken). In zeker twee zaken zou al zijn vastgesteld dat geestelijken het land moeten verlaten.

Hier staat letterlijk ‘De autoriteiten onderzoeken of imams een verbod hebben overtreden op financiering’, maar zonder een rechterlijke uitkomst is uitwijzing niet mogelijk, als de Oostenrijkse rechter dezelfde normen hanteert als in ons land. Het lijkt er eerder op de Oostenrijkers op de toekomst vooruit aan het lopen zijn en dan dient ons land dit voorbeeld niet te volgen. Binnen het kader van onze wetgeving moet door de rechter eerst worden vastgesteld of de uitlatingen van de imams haatdragend of discriminatoir zijn ten opzichte van andere godsdiensten, zoals de christelijke die traditioneel de kern van godsdienstig leven zijn.

De autoriteiten doen nog onderzoek naar tientallen andere imams. Zij kunnen worden uitgewezen of naast een visum grijpen. Het gaat volgens de autoriteiten om leden van de ATIB, een vereniging die nauwe banden heeft met de Turkse overheid. „Dit is nog maar het begin”, beloofde vicekanselier Heinz-Christian Strache, op de gezamenlijke persconferentie met meerdere bewindslieden.

De rechts-populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk) van Strache vormde eind vorig jaar een coalitie met de christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) van Kurz. Het verbod op buitenlandse financiering voor religieuze groeperingen dateert uit 2015.

Ons land kent geen verbod op buitenlandse financiering voor religieuze groeperingen omdat onze rechters van oordeel zijn dat dit strijdig is met de godsdienstvrijheid. Maar dat is in algemene zin een misvatting omdat die bepaling stamt vanuit een tijd dat er nog geen sprake was van salafistische, orthodoxe imams in ons land. Nu de tijden veranderd zijn en imams uit den vreemde in ons land worden ingevlogen, dient de wetgeving te worden aangepast. Bewijsbare haatdragende imams dienen voorafgaande aan een visum op hun oudere teksten en preken gecontroleerd te worden. Mocht er bewijs worden gevonden dat er haatdragende teksten ooit zijn uitgesproken dan wordt de buitenlandse autoriteiten in eerste instantie verzocht een andere imam te sturen en mocht ook die tweede poging mislukken dan wordt het betrokken land voorgoed uitgesloten van de mogelijkheid een gastspreker te mogen sturen.

De actie heeft al een boze reactie ontlokt aan de Turkse regering. Een Turkse regeringswoordvoerder zei dat het optreden van de Oostenrijkse autoriteiten volgde op een golf van „islamofobie, racisme en discriminatie” in het land. In Oostenrijk wonen ongeveer 600.000 moslims. Velen zijn van Turkse afkomst.

En ten aanzien van Turkije wordt het tijd dat de nationale lidstaatregeringen afspreken dat Turkije de status van kandidaat-lidmaatschap EU zal verliezen als er vanaf inwerkingtreding van deze nieuwe regel wederom protest wordt aangetekend als nu in Oostenrijk het geval is.

Kortom, als de Turkse regering zo hardleers blijft dat er protesten worden gestuurd naar EU-landen waarvan de Turkse regering weet hoe de plaatselijke wetgeving (en EU-regels) in elkaar steekt, is daarmee bewezen dat de Turken blijven provoceren en wordt het toelatingstraject definitief gestopt. Mochten EU-lidstaten hiertegen ook bezwaar maken, dan worden zij ook uit de EU gezet.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2143625/oostenrijk-sluit-moskeeen-en-pakt-imams-aan?utm_source=telegraaf-nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=20180608120002_update&utm_content=telegraaf_update&utm_term=&EMAIL_SK=SK5510420