Tags

Frank van Rijnsoever, Start-ups Insight/fd, 26-5-18

Weet u wat een hacker is? U denkt vast aan een nerd op een zolderkamer die inbreekt op computers om kostbare data zoals wachtwoorden en bankgegeven buit te maken.

Deze beeldvorming blijkt onjuist, menig woordenboek ten spijt. Zulke handelingen passen meer bij een ‘cracker’ (niet te verwarren met het toastje), de slechte tweelingbroer van de hacker. Dit stelt althans Wikipedia, mijn bron voor futiele feitjes.

Sommigen van u denken bij hackers wellicht ook aan de webaanvallen van Anonymous: die figuren met witte maskers, bekend van V for Vendetta. U bent warm: deze club bestaat uit ‘hacktivists’.

Wat is een hacker dan precies? Waar de dikke Van Dale vasthoudt aan computer-inbrekers geeft Wikipedia een bredere definitie: ‘een persoon die geniet van de intellectuele uitdaging om op een creatieve en onorthodoxe manier aan technische beperkingen te ontsnappen… Een hacker hoeft niet per se iets met computers te doen.’

Hacken heeft een hoge vlucht genomen: van growth of life hacking tot bio of climate hacking.

Dankzij deze definitie heeft het begrip hacken nu een hoge vlucht genomen. Zo bestaat er growth hacking: hoe laat ik snel mijn start-up laten groeien? Life hacking: hoe los ik op een handige onconventionele manier (informatie)problemen op? En als u van risico’s houdt, kun u ook bio-hacken. Dit is een vaag concept, maar het doel is om het lichaam beter te laten functioneren, vaak via experimenteren met jezelf. Zelf heb ik afgelopen jaar een lezing mogen geven over climate hacking. En er zijn vast nog meer deelgebieden. De gemene deler van al dit gehack lijkt te zijn dat men op een onorthodoxe manier efficiënt problemen oplost: een soort van slimme radicale innovatie dus.

Hacken is nu eenvoudiger dan ooit. Private en publieke partijen, start-up-programma’s: ze organiseren allemaal hackathons om maatschappelijke problemen op te lossen, of om nieuwe exploiteerbare ideeën te scouten. De nerd op de zolderkamer wordt verdrongen door brave jongens en meisjes die in 24 uur allerlei wereldproblemen oplossen. Ja, onconventioneel doen wordt mainstream! Maar natuurlijk wel met pizza en hoodies…

En de hackers van het eerste uur? Die denken waarschijnlijk: wat een wackers (wannabee hackers), of fackers (fake hackers). Zelf denk ik: we kunnen wel wat goede ideeën gebruiken. Of ze nu van hackers, crackers of wackers komen, dat is mij om het even.

Iets meer duidelijkheid over een vage of geheimzinnige wereld van de hackers!

https://fd.nl/morgen/1254354/crackers-zijn-wackers