Tags

Europarlement laat Zuckerberg gemakkelijk ontsnappen (Jeroen Segenhout • Economie & Politiek/fd, 23-5-18)

Maar wie de moeite had genomen, om er eens goed voor te gaan zitten, moet van een koude kermis zijn thuisgekomen. Het Europees Parlement bewees zichzelf in een broeierig Brussel een slechte dienst. De fractieleiders die Zuckerberg onder vuur moesten nemen, waren te lang van stof en weken te veel van het gespreksonderwerp af door bijvoorbeeld over belastingontwijking of seksuele intimidatie van vrouwen te beginnen. Ze gaven hun gast daarmee ruimte om een keuze te maken uit de vragen die hij kreeg voorgeworpen.

Die fractieleiders hadden dus de grootmoedigheid moeten opbrengen om de fractiespecialisten aan het woord te laten maar deden dat niet. Wat een armoe binnen dat parlement en trouwens in alle parlementen binnen de EU waarvoor het Europees Parlement het voorbeeld zou moeten zijn. Ten hemel schreiend.

Misbruik van Facebook

En zo kon het gebeuren dat de man met een geschat vermogen van $75 mrd vooral de zegeningen van kunstmatige intelligentie kon bewieroken. Deze technologie moet Facebook gaan helpen bij het opsporen van misbruik van zijn platform dat wereldwijd inmiddels meer dan twee miljard actieve gebruikers telt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de bestrijding van nepaccounts en nepnieuws, twee fenomenen die een bedreiging kunnen vormen voor het functioneren van de democratie.

Vijf vragen voor Mark Zuckerberg

De aanleiding voor het bezoek van Zuckerberg was de uitbraak van het schandaal rond Cambridge Analytica. Half maart bleek dat dit Britse onderzoeksbureau over de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers kon beschikken, waaronder 2,7 miljoen uit Europa. Facebook wist daar sinds eind 2015 van, maar bracht dat toen niet naar buiten.

Zuckerberg was in het Europees Parlement ruimhartig met zijn excuses. Facebook had in zijn ogen meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat dat niet was gebeurd, was ‘een fout’, zo zei hij. Maar een verrassing was dit mea culpa niet meer, omdat hij ongeveer hetzelfde al had gezegd bij een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

‘Digitaal monster’

Spannender was of Zuckerberg uitvoerig in zou gaan op vragen of Facebook niet te machtig was geworden. Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberalen, legde de topman zelfs voor of hij misschien een ‘digitaal monster had gecreëerd dat onze democratie vernietigt’, terwijl hij zich het liefst in een rijtje met Steve Jobs en Bill Gates zou willen scharen die ‘onze wereld hebben verrijkt’. Als Gates heeft meegekeken, moet hij bijna van zijn stoel zijn gevallen, want nog niet zo heel lang geleden werd hij in Europa beschouwd als een van de duivelse krachten in de technologiesector.

Maar de 34-jarige Zuckerberg liet zich niet uit zijn tent lokken. Hij stelde dat er dagelijks concurrenten opstaan en dat er meerdere internettoepassingen zijn die kunnen wedijveren met producten als WhatsApp en Instagram, die ook tot het Facebook-imperium behoren. Bovendien, zo wilde hij maar zeggen, waarom zou er sprake zijn van een vermeend monopolie als Facebook nog maar 6% van alle advertentie-inkomsten binnenhaalt?

Zuckerberg grijpt in

Nadat Zuckerberg al vijftien minuten langer was doorgegaan dan afgesproken, greep hij zelf in en beëindigde hij de hoorzitting. In een tijdsbestek van anderhalf uur was hij amper een half uur aan het woord. De rest van de tijd werd gevuld door Europarlementariërs die te veel aan hun eigen politieke zaak dachten.

Prutsers, prutsers en nogmaals prutsers. Wat zal het toekomstige Europees Parlement er over pakweg dertig jaar verdrietig en verbijsterd op terugkijken. Na deze jaren van amateurisme moet er haast wel een goed geoliede machine ontstaan. Zijn er tijdens de voorbereidingen geen debattrainingen geweest? Als dat wel het geval was, mogen die adviesbureaus ook ontslagen worden.

‘Het was te kort en de vragen waren niet scherp genoeg’, reageerde Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) na afloop. ‘Maar uiteindelijk doet deze hoorzitting er niet toe. Facebook moet aan Europese privacywetgeving voldoen. Als het bedrijf dat niet doet, krijgt het een boete. Dat is pas echt relevant.’

Wat is dat parlement (en ons parlement) toch een zooitje als men niet scherp genoeg kan reflecteren en reageren. Een stel amateurs die zijn weerga niet heeft, want: professionaliteit bestaat er niet.

https://fd.nl/economie-politiek/1255002/europarlement-laat-zuckerberg-gemakkelijk-ontsnappen?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180522&s_cid=671

Advertisements