Tags

Alweer gaf Grapperhaus een verwarrend optreden. Rutte praat over zes potentiële EU-lidstaten. En bijna alle ministeries hebben een ICT-probleem.

Liza van Lonkhuyzen, nrc.nl, 17-5-18

KLUNGELENDE GRAPPERHAUS I: Een bijzonder optreden bij Pauw hield de gemoederen woensdag bezig. Ondanks dat zijn CDA er anders over denkt, zei minister Ferdinand Grapperhaus aan tafel toch naar manieren te zoeken om Nederlandse ‘kalifaatkinderen’ terug te halen uit Syrië en Irak. En toen Jeroen Pauw bij hem aandrong over wie eigenlijk verantwoordelijk is voor de cyberaanval die de Rotterdamse haven platlegde, antwoordde Grapperhaus prompt “Noord-Korea”. Woensdag moest dus een en ander worden gecorrigeerd. Het kabinetsstandpunt over de kinderen – “in principe niet actief terughalen” – is ongewijzigd, zeiden Rutte en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. En Noord-Korea was niet verantwoordelijk voor de cyberaanval Petya / NotPetya in de Rotterdamse haven. Uit dat land zou de eerdere aanval WannaCry gekomen zijn. Overigens had Nederland Noord-Korea nog niet officieel beschuldigd de mogelijke dader te zijn van die aanval.

Hoe weten Rutte en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, dat Noord-Korea niet verantwoordelijk was voor de cyberaanval Petya / NotPetya in de Rotterdamse haven? Als dat al zo snel bekend is, zegt dat veel over onze eigen intelligence ofwel infovergaring en daar zal toch eens een publiek debat over gevoerd moeten worden tegen de achtergrond dat de ICT binnen de overheid – inderdaad een ander thema! – toch grote zorgen moet baren.

En ook Grapperhaus heeft nu ontdekt dat het voor hem een heel ander leven is geworden als minister die geen ervaring heeft met de politieke journalistiek en als hoogleraar een nog geen geboren politicus is.

Klungelende Grapperhaus II: De Tweede Kamer wil opheldering van Grapperhaus. Volgens PvdA’er Attje Kuiken “improviseert” hij “niet voor het eerst”, verwijzend naar zijn verwarrende uitspraken over imam Fawaz Jneid. Destijds zei Grapperhaus tegen de Kamer niets te willen doen aan de uitingsvrijheid van deze man, maar kort erna voor de cameraploegen overwoog hij het weer wel. Moet het debat eigenlijk wel om Grapperhaus gaan, vraagt columnist Tom-Jan Meeus zich af. Zijn er niet veel meer vragen te stellen over zijn ministerie Justitie en Veiligheid? In de formatie had de coalitie grote moeite om daar een nieuwe minister voor te vinden, aangezien de ene na de andere politicus er sneuvelt.

En Attje Kuiken mag zich wel eens bedenken hoeveel moeite het ieder nieuw Kamerlid en bewindspersoon heeft gekost om zich aan te passen aan de Haagse mores. Ze blaast wel erg snel van de hoge toren. Maar ook dat hoort tot de wansmaken van het Binnenhof. Zo wil niemand meer het land gaan dienen vanwege de volstrekt verrotte cultuur.

GEHAKTDAG: Op de jaarlijkse financiële dag van de waarheid bleken in 2017 geen regels overtreden bij het besteden van het belastinggeld. Goed nieuws dus, maar daarop volgde wel een lange lijst kritische noten van de Algemene Rekenkamer. Zo vond het instituut vorig jaar liefst 35 “onvolkomenheden” bij ministeries, waarvan twee “ernstig”. De Rekenkamer vindt dat ministeries in hun jaarverslagen te weinig inzicht geven, waardoor de Tweede Kamer niet goed kan beoordelen of belastinggeld goed wordt besteed. En het personeelstekort bij ministeries is nog erger geworden dan vorig jaar.

Aldus is bewezen dat er meer dan één enkel punt van overheidsfunctioneren niet deugt en dat het dus alle reden bestaat voor het publiek bestaat om erg boos te zijn over het arrogante optreden van iedere aangetreden regering. De burger is helemaal niet tevreden met het bestuur van dit land maar heeft het inmiddels zelf wel – gemiddeld gesproken – een beetje voor elkaar gekregen en is alleen tevreden in de persoonlijke privésfeer, maar niet in het publieke domein.

VASTGELOPEN: In het commentaar van de Algemene Rekenkamer kreeg ICT een hoofdrol. Bij liefst negen ministeries piept en kraakt de beveiliging van computersystemen, net als bij de Tweede Kamer en onderwijsorganisatie DUO. Bij de Rijksdienst Caribisch Nederland was er zelfs zo’n groot potentieel datalek dat de Rekenkamer begin april acuut moest ingrijpen. Hackers konden in potentie via de Antillen toegang krijgen tot andere Nederlandse overheidsinstellingen. Alleen de ministeries van Algemene Zaken en Sociale Zaken haalden een voldoende voor ICT. Het ministerie van Financiën scoort het slechtst, ook vanwege de honderden verschillende en hopeloos verouderde computersystemen bij de Belastingdienst.

Het krenterige klassieke economisch-liberalisme van de VVD straft zich zo vanzelf al af.

MEER EUROPA IN DE EU: Krijgen we er zes EU-landen bij? Rutte spreekt daarover in de Bulgaarse hoofdstad Sofia met zijn EU-collega’s. Het gaat om Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Macedonië, Kosovo en Servië. Gastland en voorzitter Bulgarije wil uitbreiden, maar is zelf nog een schoolvoorbeeld van een zorgenkind voor de EU. De Europese Commissie is vóór, maar vooral West-Europese landen staan niet te springen om een nieuwe uitbreidingsronde. De druk wordt opgevoerd doordat de Russen ook azen op meer invloed in het gebied. De EU-leiders zullen het ook over iets anders hebben: Trump. Rutte noemde het opzeggen van de Iran-deal “lomp”. Dat was lief vergeleken met hoe voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zich uitsprak: “Heb je met zulke vrienden wel vijanden nodig?”

Dat de Europese Commissie is vóór is, is het genoegzame bewijs hoe ver deze Commissie buiten de realiteit van de oude lidstaten en dat er dus dringend aan andere procedure van benoemingen van nieuwe Commissieleden moet worden geregeld. Het is een kwestie van kwispelstaarten van ieder nieuw Commissie als de nieuwe voorzitter is aangewezen. Juncker heeft er een puinhoop van gemaakt en hij is dus de enige verantwoordelijke die nota bene niet kan worden afgezet en naar huis gestuurd. Ik heb al vaker geschreven dat dit de grootste miskleun van Angela Merkel in haar hele politieke carrière is geweest, als leider van de Christendemocratische Eurofractie.

BAAN VERGEVEN: Bijzonder: voor het eerst is iemand van de ChristenUnie aanbevolen als commissaris van de koning. Het gaat om Andries Heidema in Overijssel. De huidige burgemeester van Deventer volgt Ank Bijleveld op, die is nu minister van Defensie. Overigens blijft er voor anderen genoeg te kiezen in het politieke banencaroussel.

QUOTE VAN DE DAG
“Ik denk dat mijn hoofdpersoon mij een populist zou noemen. En hij vindt dat maar niks.”
[Leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet gisteravond bij Pauw, waar hij kwam vertellen over zijn nieuwe roman.]