Tags

,

De Formule

Hoe algoritmes ons dagelijks leven bepalen

Door Marc Hijink, nrc.nl, 10 april 2018

Ons leven wordt bestuurd door algoritmes, regeltjes achter de schermen. Deze wiskundige formules, gevoed door grote hoeveelheden data, sturen onze selectie van nieuws, entertainment en aankopen, vissen automatisch dieven en verdachten uit de massa. Lees de inleiding: Hoe algoritmes ons dagelijks leven sturen ›

Algoritmes bepalen ons dagelijks leven. Ze worden vaak in één adem genoemd met kunstmatige intelligentie. Dat suggereert dat de computer het allemaal zelf verzint, maar er zit veel mensenwerk in. NRC gaat in vijftien artikelen op zoek naar de formules achter de schermen, binnen vier thema’s: Vervoer, Media, Shoppen en Fraude. Wie bedenkt die regels, en hoe werken ze?

Naar aanleiding van deze productie organiseert NRC op donderdag 12 april een avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Meer informatie: dezwijger.nl/de-formule

Vervoer
Techbedrijven zijn dol op locatiedata en bewegings­gegevens, hoe gedetailleerder hoe beter. Zo ‘ziet’ Google hoe lang mensen op zoek zijn naar een parkeerplaats en leert Apple van je iPhone waar je werkt. Je kunt bewijzen dat je veilig rijdt en erop vertrouwen dat je om de file geleid wordt, of de snelste liftcabine voorgeschoteld krijgt. Maar welke algoritmes bepalen wat veilig is of wie er voorrang krijgt in de de file of in lift?

Lees ook:
Hoe omzeilt TomTom de files?
Hoe bepaalt de verzekeraar hoe veilig jij rijdt?
Hoe bepaalt de lift wie voorrang krijgt?
Hoe weet Google hoe lang je moet wachten?
Media
Kun je smaak in statistiek vatten? De grote streaming-diensten doen niet anders. Ze proberen een breed publiek inhoud op maat aan te bieden met behulp van algoritmes. Spotify en Netflix doen het door mensen met dezelfde voorkeuren te clusteren. Nieuwsdienst Blendle probeert er juist voor te zorgen dat je andere dingen ziet dan je zou verwachten. Apple laat personificatie grotendeels achterwege: Apple News is gebaseerd op locatie, niet of nauwelijks op je klikgedrag.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/09/de-formule-a1598083

Advertisements