Tags

Er komt toch geen rotjesverbod. Van der Veer zei weinig sorry. En minister Wiebes schroeft de gaskraan dicht.

Clara van de Wiel, nrc.nl, 29-3-18

WAT WIVT DE MINISTER?: Precies een week na het referendum over de Wet op de Inlichtingendiensten, stuurde minister Kajsa Ollongren gisteren een kritisch rapport van de toezichthouder op de inlichtingendiensten naar de Tweede Kamer. De strekking: er zijn betere waarborgen en beter toezicht nodig bij de uitwisseling van gegevens tussen internationale inlichtingendiensten. Pikant, omdat juist zorgen over deze uitwisseling een prominente rol speelde in de discussie voorafgaand aan het referendum, én het kritische rapport al weken klaar was. Vorige week vrijdag verliep de termijn waarop het aan de Kamer had moeten worden verstuurd, maar volgens het ministerie is het uitstel de schuld van treuzelende buitenlandse partners. Tegenstanders van de WIV zijn niettemin boos.

SISSER: Toch nog geen rotjesverbod, meldden verschillende media. Over het plannetje dat dinsdag bij RTL Nieuws verscheen, moet de coalitie nog “verder nadenken”. Niet alleen de VVD bleek kritisch: ook het CDA en D66 zagen het plan voor een verbod op knalvuurwerk niet zitten. Zonder twijfel blijft vuurwerk een lastig dossier voor het kabinet. Er ligt een OVV-rapport dat het niet kan negeren en de achterban wordt steeds kritischer. Tegelijk lijken de emoties als het om de “traditie” vuurwerk gaat, al net zo op te spelen als in de Zwarte Piet-discussie, waardoor vooral de VVD kritisch blijft op strengere regels.

THE ROAST OF VAN DER VEER: Zelden was de Tweede Kamer eensgezinder dan tijdens de publieke grill-sessie van ING-commissaris Jeroen van der Veer gisteren. Van der Veer, gearriveerd op een elektrische fiets, moest tijdens de sessie af en toe gniffelen, betreurde vooral de ophef en verdedigde zich met een bekend argument: in het buitenland zijn de beloningen vergelijkbaar. Een ander argument viel meer op. Volgens Van der Veer was de salarisverhoging besproken en afgestemd met het ministerie van Financiën. Tegen De Telegraaf en het FD bestrijdt het ministerie dat nu hevig: “Het beloningsbeleid van ING is sinds de laatste staatssteunaflossing in 2014 niet meer ter instemming voorgelegd”, aldus een woordvoerder.

WAT WIJ VOLGEN:

Kraan dicht I: Minister Eric Wiebes van Economische Zaken presenteert vandaag zijn “Moeder aller Gasbrieven”: een plan om de vraag naar Gronings gas in Nederland terug te schroeven. Al voor publicatie is er volgens het AD onrust over de kosten. Over Wiebes zelf klinkt ondertussen van Den Haag tot Groningen veel lof: een voortvarende minister die “een mens is”, maar ook een cijferwonder en bovenal “gruwelijk zijn best” doet. Ook de oppositie is blij met hem, wat Wiebes voorlopig uit de wind houdt. Mocht het tot een parlementaire enquête over het gasdossier komen, dan zou de conclusie zomaar kunnen zijn dat Wiebes ministeriële verantwoordelijkheid draagt voor “overheidsfalen” en moet opstappen.

Wiebes is de beste minister van Economische Zaken en Milieubeleid ooit! De enige die normaal spreekt zonder de standaard ambtelijke tekst en zonder de monotonie van zijn voorganger. Hulde!

Kraan dicht II: In het regeerakkoord staat het als een speerpunt: het beeld bestrijden van Nederland als belastingparadijs. Onlangs presenteerde staatssecretaris Menno Snel plannen waarmee Nederland in de strijd tegen belastingontwijking een voortrekkersrol moet spelen. Om 13.30 uur debatteert de Kamer daarover, maar fiscale experts tonen zich bij voorbaat al bezorgd. Nederland wil “opeens het braafste jongetje van de klas zijn” en doet aan “fiscale zelfkastijding”.

BUITEN HET BINNENHOF: De Rotterdamse PvdA ziet een coalitie met Leefbaar Rotterdam niet zitten. Eerder sloot ook D66 de partij al uit, waardoor een coalitie in de stad steeds lastiger wordt. In de gemeenteraden zitten komende periode een stuk meer vrouwen dan voorheen. Veel gemeenten pakken de collegevorming voorzichtiger dan vroeger aan, maar de informateur blijft meestal een oudere CDA-man. Nog voor de beëdiging van de raad is de eerste zetelroof in Wassenaar al een feit. En hoe is het om één stem te krijgen?

NB: Op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag verschijnt deze nieuwsbrief niet, dinsdag 3 april is De Haagse Stemming er weer. Voor mij persoonlijk is dit de laatste editie: vanaf volgende week schrijf ik voor de binnenland-redactie. Veel dank voor alle tips, commentaar en bemoedigingen!

Dank Clara van de Wiel voor je mooie bijdragen over politiek Den Haag en het ga je goed op de binnenland-redactie!

QUOTE VAN DE DAG
“Groetjes, Lodewijk”
In Zutphen wordt hartelijk gelachen om de afsluiting van een WhatsApp-berichtje van Lodewijk Asscher aan de lokale PvdA-lijsttrekker.