Tags

Jolijn Mes, BNR, Vandaag 28-3-18, 13:55

Update: vandaag, 16:08

De president-commissaris van ING, Jeroen van der Veer, werd vanmiddag om twee uur gehoord door de Tweede Kamer over de kwestie rondom de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Later werd deze weer ingetrokken, maar de Kamer eiste dus toch opheldering.

Hans Strikwerda, hoogleraar Organisatieleer aan de Universiteit van Amsterdam, verwachtte een botsing: ‘Een botsing tussen mensen met verschillende beelden over wat de rol en positie is van een algemene bank als de ING in onze samenleving.’

Systeembanken

# Volgens Strikwerda is er een verschil aan te duiden tussen systeembanken zoals de ING, Rabobank en ABN Amro en andere banken: ‘Systeembanken bepalen voor een groot deel, net als de spoorwegen en het wegennet, het functioneren van de samenleving. De bank heeft daarmee tot doel onze samenleving goed te laten functioneren.’

Volgens dit persbericht begrijpt ING nog steeds niet – want praat er volledig omheen – dat een systeembank een nutsfunctie heeft dat niet zulke enorme bonussen mag uitkeren, wat zakenbanken wel kunnen doen want die kunnen faillietgaan. Mogen ook failliet gaan bij verkeerd management. Dus mogen er exorbitante beloningen worden uitgekeerd want ze verdienen goed met hun acquisities en uitbreidende en grotere winstmarges en klantenkring.

Maar een bank van consumentenrekeningen van een forse omvang en gered moet worden omdat vanwege dat grote klantenbestand een groot bevolkingsdeel bestrijkt dat onmiddellijk failliet zou gaan bij een neergang van die grootbank, dient niet failliet te kunnen gaan omdat de regering anders moet ingrijpen.

Uit dit bericht blijkt het bestuur incapabel te zijn en op een eiland te leven. wat een dombo’s die ING’ers en zeker de oud-politici die daar in de Raad van Commissarissen zitten. Schande.