Tags

De verhuizing van Unilever toont wel/niet waarom de dividendbelasting moet worden afgeschaft. Frits Bolkestein wil een nieuwe baan voor Mark Rutte. En de PVV is groot verdediger van de bibliotheek.

Clara van de Wiel, nrc.nl, 16-3-18

LONDENSE LUCHTSTEUN: Op mening kantoor in Den Haag zal opgelucht adem gehaald zijn. Maanden worstelde het kabinet met het uitleggen van het schrappen van de dividendbelasting, wat 1,4 miljard euro kost en uitgroeide tot het controversieelste onderdeel van het regeerakkoord. Maar met de komst van het hoofdkantoor van Unilever is de maatregel plotseling een stuk beter uit te leggen. Niet voor niets was de afgelopen maanden veel contact tussen Den Haag en de top van Unilever – Ruttes oude werkgever – om de druk op te voeren. De linkse oppositie legt de verhuizing ondertussen compleet tegenovergesteld uit: nu de buit binnen is kan de dividendbelasting gewoon gehandhaafd worden. Bovendien valt het aantal banen dat de verhuizing van Unilever oplevert volgens hen “zwaar tegen”.

BRUSSELS BAANTJE I: De benoeming van Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie leidde de afgelopen weken in zowel Brussel als verschillende Europese lidstaten tot grote ophef. Die benoeming ging razendsnel en toonde volgens velen de vriendjespolitiek in Brussel. Toch was het wel degelijk “zorgvuldig” gegaan, aldus Eurocommissaris en oud-minister Frans Timmermans tegenover NRC. Wel geeft de man die zelf ook niet bekend staat om zijn tactvolle woorden toe dat de communicatie naar de pers ondermaats was. “Ontzettend jammer”, aldus Timmermans, die stellig ontkende zelf beloond te zijn voor het benoemen van Selmayr. Het zal NRC-columnist Luuk van Middelaar, met de nodige ervaring in de Brusselse binnenwereld, niet overtuigen. De kwestie-Selmayr bewijst volgens hem hoe slecht het is gesteld met de openbaarheid in Europa. Maandag stemde het Europees Parlement voor een onderzoek, en ook de Tweede Kamer steunde gisteren unaniem een motie voor meer onderzoek naar de benoeming.

Voor het eerst dat in Frans T. echte onzin hoor uitkramen. Als je eenmaal in Brussel voor jaren bent opgesloten, gaat het psychisch ook haperen, zo blijkt nu.

BRUSSELS BAANTJE II: Over Brusselse benoemingen gesproken: in een interview met de Volkskrant bepleit oud-VVD-leider Frits Bolkestein morgen dat premier Mark Rutte het Binnenhof binnenkort verruilt voor Brussel. Volgens Bolkestein moet Rutte volgend jaar de positie van Donald Turk als EU-president overnemen en moeten Nederlandse ambtenaren daarvoor nu alvast druk gaan lobbyen. Dat is “in het belang van Nederland”, aldus Bolkestein, hoewel hij weet dat de premier het eigenlijk liever niet wil. Rutte zal de uitspraken van zijn partijgenoot inderdaad kunnen missen als kiespijn: hij wil juist voortdurend benadrukken dat hij níet uit is op een Brussels baantje.

PARTIJ VOOR DE BIBLIOTHEEK: Deze week haakte in Utrecht een kandidaat voor de PVV af omdat het programma te weinig radicaal zou zijn. Te veel woningbouw en verkeer, te weinig islam, aldus de vroege zetelrover. Een analyse van alle lokale PVV-programma’s laat zien dat er in Utrecht gemiddeld niet minder aandacht voor de islam is dan elders. Alle programma’s hebben een stevige anti-islam paragraaf, maar ook heel veel andere wensen. Zoals democratische vernieuwing, in de vorm van bindende referenda. Maar ook het behoud van de bibliotheek, goedverlichte fietspaden, terugkeer van het schoolzwemmen, en bovenal: een eind aan de hondenbelasting.

BUITEN HET BINNENHOF: Partijen vechten in de grote steden om de migrantenstem. In Utrecht zit een kandidaat-raadslid in gevangenis. Na de Rotterdamse VVD, stapt ook de ChristenUnie in Utrecht voor de campagne op een paard. 632 kandidaat-raadsleden wonen niet in de gemeente waar ze op de lijst staan. Waalwijk zoekt een man die op Marktplaats zijn stempas probeerde te verkopen, maar de verdachte vindt de ophef overdreven: “Ik stem zelf nooit en zo kan ik er een ander blij mee maken”

QUOTE VAN DE DAG
“In Amsterdam of in Den Haag kennen ze elkaars buren niet eens. Elkaar helpen zit gelukkig wel in het karakter van Limburgers.”
[De veroordeelde oud-VVD-senator en Roermonds raadslid Jos van Rey begrijpt het verwijt van cliëntelisme niet.]