Tags

ING verhoogt beloning topman ING verhoogt beloning topman Hamers met 50%

Ivo Bökkerink • Ondernemen/fd, 8-3-18

ING Bank gaat het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50% verhogen, tot €3,045 mln. Volgens de raad van commissarissen verdient Hamers veel te weinig ten opzichte van zijn collega’s bij Europese ondernemingen van dezelfde omvang, zoals Volkswagen, Ahold-Delhaize en de Franse bank Société Générale.

De commissarissen van de bank worstelen al jaren met de niet-marktconforme beloning van de ceo, zegt president-commissaris Jeroen van der Veer van ING. ‘We hebben het telkens uitgesteld, maar nu besloten door te pakken en een grote stap te maken. Ralph Hamers is Eredivisie maar werd Jupiter League betaald.’ Van der Veer wil niet zegen of Hamers om de loonsverhoging heeft gevraagd of dat dit enkel op initiatief van de commissarissen is gebeurd.

De bedragen in het betaalde voetbal en met name de Eredivisie zijn ook belachelijk en zichtbaar aan de fysieke en creatieve spelarmoede aldaar.

‘Hoop op begrip’
Ven der Veer ‘hoopt op begrip’ van het cao-personeel van ING. Dat krijgt zelf per 1 september 2018 een loonsverhoging van 1,7%. Hamers gaat straks ruim dertig keer zoveel verdienen als de gemiddelde ING-medewerker. ‘Ik kan me de emotionele reactie zeker voorstellen. Maar als je kampioen van Europa wil worden moet je dit wel doen.’

Wat een hoogmoed.

De manier waarop ING het salaris van zijn ceo gaat verhogen is tamelijk uniek. Vanaf 2018 krijgt hij er jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50% van zijn vaste salaris van €1,75 mln. Doordat er aan die uitkering van deze aandelen geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20% die in Nederland gelden voor financiële instellingen. Hamers moet de aandelen wel ten minste vijf jaar vasthouden, om te zorgen dat hij de belangen op lange termijn van de bank in het oog houdt.

Versobering
Met de loonsverhoging wordt Hamers een van de best verdienende bankiers van Nederland en gaat ING in tegen de trend van versobering in de Nederlandse bancaire sector. De sector moet zich sinds 2015 conformeren aan de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen, die onder meer een beheerst beloningsbeleid voorschrijft. ING vult dat anders in dan de andere Nederlandse banken.

ABN Amro greep het vertrek van Gerrit Zalm bijvoorbeeld aan om het salaris van de als bestuursvoorzitter te verlagen. Zo krijgt Kees van Dijkhuizen €712.000, een halve ton minder dan zijn voorganger. Als topman van een staatsgesteunde onderneming heeft hij — net als de ceo van De Volksbank — geen recht op een variabele beloning. De top van Rabobank heeft eerder vrijwillig afgezien van het recht op een bonus.

‘Wij lopen duidelijk voorop’
Van der Veer onderkent die trendbreuk, maar stelt tegelijkertijd dat ING een ander soort bank is dan de Nederlandse concurrenten: meer op het buitenland gericht dan ABN Amro en geen coöperatie zoals Rabobank. ‘Wij lopen duidelijk voorop, denk aan de digitalisering. Ralph Hamers heeft de afgelopen jaren een duidelijk trackrecord neergezet. En we willen graag dat hij verder gaat met de transformatie.’

Vooral het maatschappelijk debat over bankiersbeloningen heeft de commissarissen er tot nu toe van weerhouden om het ceo-salaris te verhogen. Dat is nu dus voorbij, maar volgens Van der Veer is dit geen direct gevolg van de wisseling van de wacht in Den Haag, waar Jeroen Dijsselbloem als fel criticaster van hoge bankierssalarissen op Financiën is opgevolgd door Wopke Hoekstra. ‘Het is een heel Nederlands debat. Wij hebben de staatssteun al jaren geleden afbetaald met veel rente. Moeten we dan onder de norm blijven belonen omdat het anders voor ophef zal zorgen? Maar ik besef wel dat we twee weken van de verkiezingen afzitten.’

Middenmoot
Door de verhoging — die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders — schuift Hamers op naar de middenmoot binnen de AEX-index. ING vergelijkt zich echter liever met de 50 grote Europese ondernemingen in de Euro Stoxx 50, zoals L’Oreal en Philips. In die rangschikking komt hij terecht op plek 44, nog op afstand van de mediaan. Van der Veer: ‘Het is veel geld, maar we blijven relatief nog aan de bescheiden kant.’

De ontwikkelingen binnen de bancaire wereld zijn volslagen uit de hand gelopen. We zijn dus op weg naar de volgende economische crisis. De banken hebben niets geleerd.

P.S. Ik zeg mijn bankrekening bij ING (als oud-rekeninghouder bij de Postbank) niet op omdat alle banken toch één pot nat zijn. Komende dagen zullen andere Nederlandse banken dit ‘voorbeeld’ van ING gewoon kopiëren omdat zij niet achter kunnen blijven. Het blijft dus allemaal bij hetzelfde zoals het altijd is geweest, graaiers. Het dominospel is begonnen.

https://fd.nl/ondernemen/1244914/ing-verhoogt-beloning-topman-hamers-met-50?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180308&s_cid=671