Tags

BOEKVOORSTELLING

Liberales nodigt u uit op voorstelling van het boek In naam van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt, op donderdag 8 maart om 20 uur in het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te Gent.

De auteurs bespreken het probleem van het theoterrorisme dat een gevaar vormt voor onze democratie. Daarnaast wordt ook het boek Mag God nog? van Lisbeth Imbo (red.) voorgesteld. De auteurs worden geïnterviewd door Tinneke Beeckman. De inkom is gratis maar inschrijven moet wel op verhofstadt.dirk@telenet.be.

Het boek bevat zes hoofdstukken. In een eerste deel wordt het verhaal besproken van Abraham die zijn zoon Izaak wou doden. Deze moordaanslag ‘in naam van God’ is exemplarisch voor de actuele aanslagen door radicale gelovigen. In een tweede deel wordt het theoterrorisme in de Bijbel en de Koran uit de doeken gedaan. Het derde deel beschrijft tal van moordaanslagen die in het verleden ‘in naam van God’ werden gepleegd. Deel vier is een dagboek over de aanslagen die in naam van God dagelijks gebeurden in 2017. Deel vijf behandelt de verlichtingswaarden die door radicale gelovigen in naam van God onder druk staan. Tenslotte volgen een aantal lichtpunten in deze tijden van duisternis.

Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt bespreken de moordaanslagen op Mahatma Gandhi, Anwar Sadat, Yitzak Rabin, George Tiller, Theo Van Gogh, de redactieleden van Charlie Hebdo en op anderen. Ze keren zich tegen de laksheid van westerse politici en intellectuelen die hun ogen sluiten voor de religieuze component bij heel wat aanslagen. Dit boek maakt duidelijk dat waar men regeert in naam van God, de mens ten onder gaat.

Het is inderdaad een schandaal dat westerse regeringen zich niet inmengen tegen dit religieuze geweld van en door het islamisme, dat de westerse waarden schoffeert. Hoezo?
Omdat er een tweestrijd is ontstaan tussen de oosterse
(religie – en eigenlijk het islamisme is in de thuislanden – tot een absolute waarde en heiligdom verklaard)
is en westerse
(vrijheid van godsdienst houdt alléén in dat iedereen een eigen godsdienst naar keuze mag volgen en niet dat ‘eigen’, traditionele en dus autochtone godsdiensten tot absolute instituties worden verheven; vrijheid van meningsuiting, even belangrijk als de vrijheid van godsdienst, houdt in dat iedere godsdienst en dus ook de islam en zelfs het orthodoxe islamisme geoorloofd is, mits het zich maar houdt aan de wetten van het land van hervestiging)
waarden, betekent dat alleen als deze strijdigheid wordt opgelost – en dat is mijns inziens mogelijk; ‘gemakkelijk’ is het zeker niet binnen deze generatie, maar over twee generaties weten we niet beter dan dat er een universele godsdienst bestaat – er vrede en harmonie onder alle volkeren bestaat.

En dan is het islamisme en overigens iedere potentieel ‘absolute’ godsdienst, die mogelijk nu nog bestaat, opgelost in het niets, want oud-denken van de afgelopen 2000 jaar en dus achterhaald.

LIBERALES
http://www.liberales.be/teksten/2018/2/7/in-naam-van-god-paul-cliteur-en-dirk-verhofstadt