Tags

toekomst”, maar de ster van Frans Timmermans dooft uit.

Clara van de Wiel, nrc.nl, 26-1-18

WARM WELKOM: Landelijk sloten bijna alle partijen de PVV uit, maar nu de partij in circa 30 gemeenten speelt die kwestie ook op lokaal niveau. Van CDA-leider Sybrand Buma en VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff mag samenwerken, maar uit een rondgang van NRC blijkt dat de afdelingen lokaal worstelen. Vooral bij het CDA is er veel schroom, maar ook de Haagse VVD, die de PVV al kent uit de gemeenteraad, noemt samen regeren “onverantwoord”. PVV-Kamerleden delen die mening: in De Telegraaf lopen ze leeg over “de grootste debielen” die hun lokale collega’s dreigen te worden. “Er staan mensen op die lijsten… Mijn God.”

EEN BEETJE INTEGER: Je kunt nog zulke heldere richtlijnen en transparante registers hebben: integriteit is altijd interpretatie en naleving. Zo blijkt bijvoorbeeld bij GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, die gisteren even in opspraak kwam om haar adviesrol bij een bedrijfje in software waarvoor ze in de Kamer zelf pleitte. Eigenlijk zat Van Tongeren alleen helemaal niet in een adviesraad: ze dacht slechts “een middagje mee” en had dat “razendsnel opgeschreven”. Ze belooft er hoe dan ook mee te stoppen. Lobbyisten worstelen ondertussen ook met wat wel en niet mag of hoort. De Kamer beperkte hun toegang, maar lobbyende oud-Kamerleden blijven welkom. Want, zoals het lobbyende oud-Kamerlid Jaap Jelle Feenstra zegt: ”Ik kom wel eens in het Kamerrestaurant om een hapje te eten en over politiek te praten, maar dat is iets heel anders dan mijn werk als lobbyist.”

SCHITTEREND: Vanmiddag vindt in Leiden een conferentie plaats van de werkgroep partijpolitieke processen van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, over “de schitterende toekomst van de sociaal-democratie”. Galgenhumor is de leden van de werkgroep die dit jaar veertig jaar bestaat nooit vreemd geweest: de debatclub werd ooit opgericht door PvdA-ideoloog Bart Tromp na de mislukte formatie van het kabinet Den Uyl in 1977. Oud-partijvoorzitter Ruud Koole zal de bijeenkomst openen met een “optimistische inleiding” op de toekomst van de sociaaldemocratie. Na afloop is er een borrel.

WAT WIJ LEZEN: Een genadeloos artikel over de “dovende ster” van onze man in Brussel Frans Timmermans in Politico. Ooit was hij nog de gedroomde “Frans Solo” maar na vier jaar rotklussen opknappen voor Jean-Claude Juncker is er niemand die Frans nog een warm hart toedraagt. In het artikel haalt hij zelf nog even hard uit naar premier Mark Rutte, die volgens hem veel te veel geloof legt in de vrije markt. Maar weinigen geloven nog in een volgende termijn voor Timmermans. “The bigger the words compared to the relatively small results, the more painful it becomes.”

BUITEN HET BINNENHOF: Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen nog wat laatste integriteitsrelletjes van VVD’ers: in Hoogeveen werd de lokale oud-voorzitter veroordeeld voor diefstal, in Deventer trekt een kandidaat zich terug na een “geweldsmisdrijf”. In Rotterdam zou uit een peiling blijken dat de PVV een geduchte concurrent is voor Leefbaar, maar hoe betrouwbaar zijn die peilingen eigenlijk? En de Amsterdamse ChristenUnie-lijsttrekker goes international.

                QUOTE VAN DE DAG

“Daar hoort ook geluid bij. Geluid is goed.”

DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk verklaart waarom hij er in de Tweede Kamer af en toe vanaf zijn stoel doorheen schreeuwt.