Tags

Economische veelvraat Martin Visser van de Financiële Telegraaf praat je wekelijks bij: over pensioenen, lonen en arbeidsmarkt, over robotisering, flexibilisering, over de problemen van de middenklasse, over de houdbaarheid van de euro én van de EU. Links, cijfers en duiding.

Bubbelcoin
bron: Coinmarketcap.com

HET IS PRATEN TEGEN doven. Gelovers in de bitcoin (en andere cryptomunten) willen de argumenten waarom de virtuele munt een pyramidespel is niet horen. Iedereen die kritisch is, komt uit een ander tijdperk. Want de cryptomunt vertegenwoordigt de vooruitgang, zo redeneert men. Dat de koers van de bitcoin als een raket omhoog gaat, wordt als een bevestiging gezien van de belofte die de munt in zich heeft.

Woensdag presenteerde techkenner Vincent Everts een bitcoin-bijeenkomst in Ede. Oh pardon, het Crypto Investment Summit #CIS17. Tijdens die bijeenkomst schoot de bitcoin-koers door de $11.000 om diezelfde dag weer 20% omlaag te donderden. Een nogal volatiele belegging dus. Maar dat mag de pret niet drukken, zo schreef Everts in zijn nieuwsbrief:
“Tijdens dinner daalde de Bitcoin weer naar $8500! Never a boring moment.”
Dat experts (of moet ik zeggen ‘experts’) voorspellen dat de opmars van de bitcoin nog lang niet ten einde is, wekt onder deze gelovers geen argwaan. Nee, dat bevestigt juist hun expertise.

Everts:
“Tijdens de Blockchain Innovation Conference in juni voorspelde Marc van der Chijs, ondernemer en mede-oprichter van Tudou (de Chinese tegenhanger van Youtube) al dat Bitcoin naar $10k zou gaan en dat leek toen absurd. We vroegen hem hier weer naar tijdens #CIS17 en deden een interview met hem vanuit Canada, zijn oordeel: $40k voor 2018 en zelfs miljoenen in 2025. Wat een enthousiasteling!”

Zou Marc van de Chijs een belang hebben? Opnieuw Everts:
“Marc start een Bitcoin investeringsfonds First Block Capital, een mining company en een ICO bank.”

Natuurlijk is de onderliggende blockchain-technologie veelbelovend. Natuurlijk is het interessant om te zien hoe een experiment met een munt zonder centrale banken en commerciële banken verloopt. Maar je ziet toch dat bij deze koersontwikkeling er sprake is van een pyramidespel? De koers van bitcoin-bezitters stijgt als zij anderen ervan overtuigen vooral óók bitcoins te kopen.

Topeconomen Robert Shiller en Joseph Stiglitz zijn zeer kritisch. Gelukkig bracht ook Ron Berndsen, hoogleraar Financiële Infrastructuur, wat nuchterheid in het debat. Hij werkte de afgelopen jaren bij De Nederlandsche Bank aan de DNBCoin om te zien wat DNB met cryptomunten kan/moet en wat de blockchain voor mogelijkheden biedt. In het interview waarschuwde hij nadrukkelijk voor beleggen in de bitcoin:

“Dit is het prototype van een klassieke financiële bubbel. Die koers gaat zo idioot hard omhoog. Het wachten is op het moment dat die in elkaar klapt.”
Mijn favoriete quote is dit understatement:

“De fundamentals van de bitcoin zijn niet zodanig gewijzigd dat die deze koersstijging rechtvaardigen.”

Ik vroeg hem of er dan wel fundamentals zijn. Maar die zijn er wel volgens Berndsen:

“De bitcoin heeft waarde zolang je er beter mee kunt betalen dan via de gewone infrastructuur. Dat gaat op voor landen zonder goed betalingsverkeer. Voor Nederland en veel andere landen dus niet. En het heeft waarde voor financiering van criminele activiteiten.”

https://www.getrevue.co/profile/martinvisser?utm_campaign=Issue&utm_content=profilename&utm_medium=email&utm_source=Martin+Visser