Vandaag is dag 20 van kabinet-Rutte III, Emilie van Outeren, nrc.nl, 14-11-17

Column: Zoals politiek columnist Tom-Jan Meeus schrijft, is Omtzigt geen “Poetin-adept”, hij is uiterst kritisch over mensenrechtenschendingen in Rusland. Terwijl anderen, opinieleiders en politici, een weerstand tegen de globalisering combineren met een liefde voor open grenzen voor Poetins opvattingen – “voor zijn desinformatie, zijn hackers, zijn anti-EU-campagne”.

Bestaan er ‘opinieleiders en politici, die een weerstand tegen de globalisering combineren met een liefde voor open grenzen voor Poetins opvattingen – “voor zijn desinformatie, zijn hackers, zijn anti-EU-campagne”; dus openstaan voor Poetins opvattingen? Ik geloof er niets van. Niemand is fan van die opvattingen en handelingen.

REFEREXIT: Morgen debuteert Kajsa Ollongren in de Tweede Kamer, met de behandeling van haar begroting Binnenlandse Zaken. Ze wil het zelf graag hebben over Russische inmenging en de verspreiding van nepnieuws, maar zal zich ook moeten verantwoorden voor het afschaffen van het raadgevend referendum. Dat heeft D66 in de formatie weggegeven in ruil voor een – mogelijk ooit – gekozen burgemeester en voor inspraak in het beheer van speeltuinen. De vraag blijft vooral of het kabinet een referendum over het referendum zal [blijven, jw] toestaan, of dat de volksraadpleging over de ‘sleepwet’ de laatste is. Cijfers uit het nog niet gepubliceerde Nationaal Kiezersonderzoek tonen overigens dat nog steeds een meerderheid van de bevolking (56,8 procent) voor referenda is. Maar de steun is tussen 2012 en 2017 (lees: sinds het Oekraïnereferendum) wel afgenomen.

Voor alle duidelijkheid, ik ben vóór een aangepaste en dus nieuwe Wet op het Raadgevend Referendum, dat bevrijd is van alle constructiefouten van de huidige wet. Er moet dus eerst een evaluatie plaatsvinden. Pas daarna kan er een gezonde referendumcultuur ontstaan zonder leugens en misleiding.

ARBEID: Martin van Rijn bevestigde gisteren wat in mei in NRC stond: hij wordt bestuursvoorzitter van het Haagse fusieziekenhuis Reinier Haga Groep. Ook Ronald Plasterk heeft al een nieuwe baan. De bioloog wordt chief scientific officer bij het Nederlandse bedrijf Mytomorrows, dat experimentele medicijnen beschikbaar stelt voor ernstig zieke patiënten.

WAT WIJ VOLGEN: Verder begint vanmiddag de behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken, met de uit Brussel teruggekeerde Halbe Zijlstra.

QUOTE VAN DE DAG

“De vraag is of ze daarmee wegkomen: juridisch, politiek en vooral maatschappelijk.”

Hoogleraar politicologie Frank Hendriks in NRC over het achterdeurtje dat het kabinet heeft om een referendum over het afschaffen van het referendum te blokkeren.