Tags

Nieuwkomer Baudet: ‘Als dit het niveau is… laat maar’ ((Ariejan Korteweg, TEN EERSTE/de Volkskrant, 4 november)

De leider van Forum voor Democratie moet nog veel leren

Met spanning werd uitgekeken naar de eerste Algemene Politieke Beschouwingen van Thierry Baudet. De welbespraakte Forum voor Democratie-leider kan zich gesterkt voelen door de laatste peilingen. Toch ging het mis.

Door: Ariejan Korteweg, de Volkskrant, 3 november 2017, 20:16

Aan zijn ervaring lag het niet. Thierry Baudet gaat vaak en graag het land in om met jan en alleman in debat te gaan over waar het heen moet met Nederland. In talkshows op tv laat hij zien goed van de tongriem gesneden te zijn. Er werd in Den Haag nieuwsgierig uitgekeken naar hoe het de leider van Forum voor Democratie in diens eerste grote debat zou vergaan. Dat zijn partij in de peilingen goed scoort, maakte zijn inbreng extra relevant.

Hij steelt de limelight van Wilders. Zo gaat dat blijkbaar op rechts  — Mark Rutte

Des te verbazender was het dat hij er in twee dagen Algemene Politieke Beschouwingen nauwelijks aan te pas kwam. Op de eerste dag poeierde VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff hem af. Toen Baudet een – op zich relevante – vraag stelde over de vele VVD-benoemingen in de zorgverzekeringen, antwoordde Dijkhoff met een grap die moest illustreren dat zijn partijgenoten gewoon vaak de relevante ervaring hebben: ‘Spelers van PSV komen ook niet zo van het hockeyveld afrennen.’

Op dag twee bewaarde premier Mark Rutte zijn meest vileine kant voor Baudet. Dat begint met het uitspreken van de naam. Twee weken geleden was het nog Bouwdett, nu was Rutte bij Bodett aangekomen.

Toen Baudet een interruptie maakte over de dubbele nationaliteit van bewindspersonen, zei Rutte: ‘Hij steelt de limelight van Wilders. Zo gaat dat blijkbaar op rechts.’ Het punt van Baudet – een bewindspersoon die ondergeschikt is aan de rechtsmacht van een andere natie kan voor problemen zorgen – werd genegeerd.

Boeddhisme

Hetzelfde gebeurde toen Baudet de premier vroeg of hij iets aan de islam in Nederland gaat doen. Rutte: ‘Nee, en ook niet aan het Boeddhisme.’ En weg was de FvD-voorman.

Mis ging het ook bij een interruptie over de Brexit. Baudet kwam met cijfers waaruit moet blijken dat het met Engeland helemaal zo slecht niet gaat. Rutte zette daar andere cijfers tegenover, CDA-leider Buma kwam er bij staan, nam het woord over en Baudet liet het gebeuren. ‘Ik dacht dat de heer Buma mij wat wilde vragen’, was zijn aarzelende verweer. Een onmogelijke variant in Kamerdebatten.

Op momenten waarop je de FvD-voorman zou verwachten – de Europese Unie, vluchtelingenbeleid – bleef Baudet zitten. En aan het einde van de tweede dag kwam hij met tien moties die in de mist verdwenen. Wilders betitelde het kabinet als de planeet Rutte, maar hier was sprake van een planeet Baudet die weinig raakvlakken had met de Haagse politiek.

Baudet is met zijn FvD een windvaan die, zoals wijlen Pim Fortuyn, radicaal tegen de politieke cultuur ingaat, maar vergeet dat dat nooit kan slagen zonder gedegen ondergrond en voorbereiding. Waar Fortuyn een academicus was (hoogleraar) en ondernemer en dus praktijkman, daar kan Baudet alleen mijn theoretische kennis tegenover stellen; zijn aanhang slikt het als wonderpraatjes, maar in de harde politieke werkelijkheid schiet je daar niets mee op. Dus dat is de verklaring dat hij niet alleen de fout maakte om zich onvoorbereid in de politieke arena te begeven, maar zich ook de politieke cultuur niet eigen te maken; ontgroeningen kom je niet alleen in studentenkringen tegen, nietwaar? Dat basisbegrip in de sociaal-psychologische werkelijkheid van alledag was hem in zijn jeugdig enthousiasme ontgaan en de tweede basisfout is dat hij zich in een bestel heeft aangemeld dat een sterfhuisconstructie is en dat participeren binnen dat bestel – en géén partijenkartel! – een doodlopend spoor is. Hij had zich buiten dit bestel moeten opstellen met een objectieve en ideologie-neutrale denktank – en dus geen rechtse praatjes want daarmee bevestig je dat oude denken! – en pas als het klimaat rijp zou zijn een nieuwe politieke partij moeten formeren vanuit die denktank om in een tegen die tijd een nieuw bestel te kunnen opereren. Hij had dat geduld niet. Een revolutie slaagt niet – en nooit – op alleen maar eigen ideeën en vermeende wijsheden.

Wat willen ze? Dat ik over kreupele voetballers begin die van PSV naar Barcelona gaan? Als dat het niveau is… laat maar  — Thierry Baudet

Debatteren in de plenaire zaal is een zware klus, verzuchtte in 2002 tijdelijk LPF-voorman Harry Wijnschenk na zijn mislukte debuut. Zijn debattrainer noemde hem iemand die vijf maanden geleden nog nooit voetbalschoenen aanhad en nu als aanvoerder debuteerde in Ajax 1. Iets dergelijks overkwam Baudet; nooit zelfs maar gemeenteraadslid of waterschapsbestuurder geweest en dan in de slag met mannen als Rutte, Pechtold en Buma – dan moet je gehaaid zijn. Emile Roemer werd in het verleden op zijn feitenkennis gepakt, zelfs Jesse Klaver heeft het even gekost de schroom van zich af te schudden, Tunahan Kuzu is nu scherper dan in de begindagen van Denk. En dat waren dan nog fractieleiders die eerst als Kamerlid de kunst hadden kunnen afkijken. Baudet zelf wil van gebrek aan ervaring niets weten. Terugblikkend noemt hij het hele debat ‘een belachelijke vertoning‘. ‘Er is zelfs geen sprake van een debat. Er is hier geen publiek dat je kunt overtuigen, de opvattingen staan vast. Het zijn schijndebatten met schijnoverwinningen. Hier wordt om publieksprijsjes gestreden. Er wordt eindeloos over details gesproken, terwijl het bij het regeerakkoord over hoofdlijnen zou moeten gaan. En neem van mij aan: bij andere partijen vinden ze het ook een aanfluiting.’

Dat ‘Er is hier geen publiek dat je kunt overtuigen, de opvattingen staan vast’, mag natuurlijk geen verbazing wekken omdat die partijen even overtuigd zijn van hun gelijk als Baudet van zijn gelijk. Dus gelijke monniken, gelijke kappen, maar dan wel als nieuweling dat de situatie alleen maar ingewikkelder maakt.

Dat is volgens Baudet ook de reden waarom hij Rutte niet op diens Europa-standpunt ondervroeg en met Dijkhoff niet langer de strijd aanging over de banencarroussel. ‘Wat voor zin heeft dat? Hij vindt wat hij vindt, dat verander ik niet. Ze gaan niet in op wat ik zeg, maar maken een grap en dan begint de VVD-fractie hard te lachen en te roffelen. Baudet druipt af, zeggen ze dan. Maar wat willen ze? Dat ik over kreupele voetballers begin die van PSV naar Barcelona gaan? Als dat het niveau is… laat maar.’

 Interrupties

Ik wist niet dat zoiets mocht. Ik ben hier om het spel te leren, en ook om het te veranderen — Thierry Baudet

Dat hij bij interrupties de strijd soms snel opgaf, en zelden gebruikmaakte van het gewoonterecht drie keer te interrumperen, heeft een simpele reden: Baudet kende die regel niet. ‘Ik wist niet dat zoiets mocht. Ik ben hier om het spel te leren, en ook om het te veranderen.’

Het is onzin om te beweren dat ‘Ik ben hier om het spel te leren, en ook om het te veranderen’, want hij was niet alleen onvoorbereid aan dit avontuur begonnen, maar hij wenst niets te leren omdat hij zijn universele gelijk in handen heeft. Met dat uitgangspunt kun je nog wel een geslaagd ondernemer worden en een multinational kunnen leiden, maar de politiek is een andersoortig gremium. Daar moet hij nog achterkomen. Het parement is ook geen Platoniaans debatcircuit, maar een visiestrijd. Dat was het altijd en zal het blijven vanwege ego’s die hier de mach zoeken. Dat verander je niet, zelfs niet als gepromoveerd academicus of als gelouterd auteur.

Wie het spel wil veranderen, kan maar beter de regels kennen, zou je denken. Baudet lacht. ‘Ik hou me liever met de wat grotere zaken bezig. Dat zal misschien mijn valkuil zijn.’

Arrogantie of (post)puberaal? Vaak hangt het één samen met het ander.

In één opzicht is Forum voor Democratie al wel volleerd. Op de website maakt de partij uitgebreid en selectief gebruik van de beeldfragmenten uit het Kamerdebat. Daar glorieert Baudet ineens in zijn optredens, de andere partijen sprakeloos achterlatend. Zo hebben de Algemene Beschouwingen toch ook voor Baudet hun nut.

Trukendozen worden in debatingclubs aangeleerd en dat heeft Baudet in zijn studententijd gedaan. Vandaar! En hij was zo wijs om zich afzijdig te houden in het debat om de dividendbelasting. Want hij voelt dat ieder volgend debat volgens de praktisch spelregels gevoerd moet worden om een volgende afgang te vermijden. Dus spannend wat de inbreng van FvD tijdens de komende weken gaat worden.

https://www.volkskrant.nl/binnenland/baudet-na-eerste-debat-als-dit-het-niveau-is-laat-dan-maar~a4531131/