Tags

‘Onderhandelen heeft geen nut meer’ (Gerben van ’t Hof, nieuws/Het Parool, 4 september 2014)

Navo-top Voor het eerst sinds de Koude Oorlog wordt over militaire maatregelen tegen Rusland gesproken

De wereld verwacht dat de Navo snel een vuist maakt tegen Ruslan, dat over de grenzen van onder meer Oekraïne het Westen is binnengestapt. Kanselier Merkel wil het liefst met Poetin blijven praten, maar hoe land houdt ze dat vol?

(…)

# Ruim twee decennia geleden zag de Navo Rusland nog als een potentieel lid van het militaire bondgenootschap. Nu rukken Russische en Westerse troepen naar elkaar op.

# Hoewel Rusland verreweg het belangrijkste agendapunt is tijdens de top, wordt ook gesproken over de toekomst van Afghanistan, de opkomst van het extremisme, betere hulp voor families van gewond geraakte of gesneuvelde Navo-militairen en intensievere samenwerking tussen landen.

Dit laatste thema lijkt nu centraal te gaan staan in de herstructurering van de NAVO als wapen in de nieuwe fase van ontwikkeling tegen het politiek rommelige structuur van Rusland zelf. Er zal in een nieuwe Defensienota een evenwicht moeten bestaan tussen Rusland (geopolitieke strategie van een Koude Oorlog-adept als Poetin waar alleen collectief tegenover opgetreden moet worden), IS (stads- en straatterreur in Westerse landen), en natuurlijke rampgebieden zoals St Maarten van een maand geleden.

 

Advertisements