Tags

Clara van de Wiel, de haagse stemming/nrc.nl, 7 november 2017

Goedemorgen! De Nederlandse fiscus houdt zich niet aan de eigen procedures. Kamerleden pleiten voor ingrijpen op Sint Maarten. En wie zit er in Almere op de Floriade te wachten?

LAPSUS: Op de tweede dag van onthullingen uit de ‘Paradise Papers‘ is ook Nederland aan de beurt. Trouw en Het Financieele Dagblad publiceren vanochtend over afspraken die de Belastingdienst met multinational Procter & Gamble maakte die niet aan de voorwaarden voldoen. Olie op het vuur van de discussie over ‘Nederland belastingparadijs’, die vorige week tijdens het debat over de regeringsverklaring ook oplaaide. De geheime belastingdeals die Nederland sluit met multinationals zijn al omstreden, dus dat de Belastingdienst nu ook nog eens eigen regels overtreedt is extra pijnlijk. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) mag de fiscus weldra verdedigen. Ongetwijfeld komt de onvrede over het afschaffen van de dividendbelasting dan ook weer voorbij.

Nike-Nederlanda: Nog een onthulling. Nike heeft tussen 2010 en 2014 jaarlijks ruim een miljard dollar via Nederland naar Bermuda doorgesluisd. De NOS meldt dat minister Wopke Hoekstra zich hierover gisteren al moest verantwoorden in het Duitse journaal. “Met Nederland vergeleken is Luxemburg kinderspel“, zou een Duitse politicus hebben gezegd. Tom-Jan Meeus ziet in het duikgedrag voor de fiscus een teken van westers verval: “We kunnen dit verwijten aan alléén de meest vermogenden, maar vrijwel alle westerlingen gedragen zich zo tegenover het algemeen belang: onze superieure cultuur moet het met steeds minder van onze centen stellen.”

Dijsselstra: Wopke Hoekstra maakte gisteren zijn debuut bij de vergadering van de Eurogroep en zag daar tenminste één bekend gezicht: dat van zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem, die de vergadering nog tot halverwege januari voorzit. De Süddeutsche Zeitung meldde dat die termijn mogelijk nog wat verlengd wordt en ook de Volkskrant speculeert daar vandaag over. Een van de redenen: Duitsland zit nog altijd zonder nieuw kabinet. En Berlijn wil graag mee besluiten wie de nieuwe voorzitter wordt – of die zelfs leveren.

WAT WIJ VOLGEN: De eerste in de reeks begrotingsbehandelingen, die werkt de Tweede Kamer tot het eind van het jaar in rap tempo af. Vandaag beginnen ze met de begroting van Koninkrijksrelaties, in de praktijk zal dat vooral neerkomen op een debat over de orkaanschade op Sint Maarten en de voorwaarden voor wederopbouw. Vorige week is het kabinet op het eiland gevallen, dus nu is onduidelijk met welke politici Nederland afspraken kan maken. Daarom zijn in ieder geval de VVD en SP voor ingrijpen, andere partijen vinden dat juist “een ongelofelijk paardenmiddel“. Ook vandaag: het eerste Vragenuurtje met bewindslieden uit het nieuwe kabinet.

BUITEN HET BINNENHOF: Vandaag in NRC een lokaal voorbeeld van de kloof tussen bestuurders en bevolking. In Almere gaat geen gemeenteraadsvergadering meer níet over de Floriade. Een meerderheid van de inwoners maakt zich zorgen, maar volgens de regerende coalitie is de tentoonstelling “een manier om Almere op de kaart zetten” als “stad van lef”. Oppositiepartij PVV is tegen en waarschuwt: dit wordt een speerpunt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

QUOTE VAN DE DAG

“Gelukkig heeft ook nog niemand aan mij gevraagd van welke partij ik was.”

VSNU-voorzitter en oud-VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg is niet bang dat universiteiten hem ondervragen over het onderzoek naar de politieke kleur van wetenschappers, waarvoor hij eerder pleitte.

nrc.nl