Tags

BRUSSEL/MADRID (ANP) – De kritiek van de Belgische regeringspartij N-VA op het vastzetten van Catalaanse oud-ministers in Spanje valt slecht bij de Partido Popular (PP), de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Een PP-woordvoerder verwijt de Vlaams-nationalistische N-VA ,,een voorgeschiedenis van xenofobie, in strijd met de gelijkheid van personen, en ook van afwijzing van immigranten.’’

Dit is een uiterst provocatieve opmerking.

,,Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular echt moeten zwijgen“, reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever tegenover de omroep VRT. ,,Je sluit geen mensen op omdat ze gewoon hun democratische rechten uitoefenen. Dat doe je nergens, en al zeker niet in de Europese Unie.”

Volkomen terecht opgemerkt.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) liet zich zondag al kritisch uit over de maatregelen van de Spaanse regering. Elio Di Rupo, voorzitter van de socialistische PS, vergeleek de houding van Rajoy met die van een ,,autoritaire franquist’’.

Dat slaat ook door.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt de uitspraken van Belgische politici ,,terwijl dat hun rol niet is“. ,,Ik denk dat we in de eerste plaats de dialoog met Spanje moeten behouden.”

Dit is een schoolvoorbeeld van de ‘geijkte’ diplomatieke uitspraak van een minister van Buitenlandse Zaken die het zich niet kan permitteren dat ministers zich niets van wollig taalgebruik moeten hebben. Kortom, daarmee worstelt iedere minister van BZ. Maar de bevolking heeft ook een steeds grotere hekel aan versluierd taalgebruik. Als de Spaanse regering uiterst dom is bezig geweest, mag dat ook gezegd en uitgesproken worden. Dat is de nieuwe politieke cultuur en we moeten niet terug naar die oude culturen.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/ruzie-spaanse-en-belgische-regeringspartij/ar-AAuuQ3R?ocid=spartanntp

 

Advertisements