Tags

, ,

Puigdemont meldt zich bij Belgische justitie (Jasper Houtman, In het nieuws/fd, 6-11-17)

# De afgezette Catalaanse regioleider Carles Puigdemont heeft zich samen met vier leden van zijn ontbonden regering zondagochtend gemeld bij justitie in Brussel. Hij voorkomt hiermee arrestatie nadat de Spaanse justitie een Europees arrestatiebevel had uitgevaardigd. De partij van Puigdemont heeft ondertussen bekendgemaakt met hem de verkiezingen van 21 december in te willen gaan.

(…)

# De vijf bestuurders zijn samen met acht andere leden van de afgezette Catalaanse regering in Spanje aangeklaagd voor rebellie, opruiing en oneigenlijke besteding van overheidsgelden bij hun campagne voor afscheiding van Spanje. Ze kunnen hiervoor tot dertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Het is duidelijk dat het gehouden referendum de schoonheidsprijs niet verdient, maar om het regiobestuur te betichten van ‘rebellie, opruiing en oneigenlijke besteding overheidsgelden’ tegen ieder modern staatsrecht in aangezien de verdenkingen van rebellie en opruiing net zo goed als vrijheid van meningsuiting beschouwd kunnen worden en dan een gevangenisstraf van dertig jaar te zot voor woorden.

Het lijkt dus zinnig dat de Europese Commissie zich gaat bezighouden met ‘harmonisatie’ – vóóronderzoek wel te verstaan – van alle grondwetten van de lidstaten van de EU, met het doel nadrukkelijk om ze alleen met elkaar te vergelijken en niet tot een feitelijke harmonisatie te komen dat strijdig zou zijn met de soevereiniteit van die lidstaten. Die kennis bestaat natuurlijk bij de Brusselse EU-ambtenaren wel, maar volgens mij nooit openbaar gemaakt of gepubliceerd; het is in dat geval nuttig om de bestaande verschillen te publiceren, zodat er een publiek debat over kan worden gehouden. Welke verrassingen of wezenlijke verschillen komen we dan tegen? Spannend.

https://fd.nl/economie-politiek/1225823/arrestatie-puigdemont-op-handen