Tags

Waarom de EU-leiding (Europese Raad wel, maar Commissie?) er volledig naast zit en dus het politieke failliet EU betekent.

Catalexit zal Brexit doen verbleken (Luuk van Middelaar, Katern Opinie & Debat/nrc, 4 en 5-11-17)

(…)

# Een oplossing, als die nog denkbaar is, ligt in de heropening van een gesprek over meer regionale autonomie. Een gesprek over grondwetsherziening, het gebruik van constituerende macht binnen het kader van de ene staat.

‘Als die nog denkbaar is’, dient activistischer te worden opgevat: ‘Die is denkbaar vanwege onze eigen tegeltjeswijsheid ‘Waar een wil is, is een weg!’. Als de Spanjaarden weigeren dat debat aan te gaan, dan hebben ze dat geheel aan zichzelf te wijten: dan mag de EU – ‘wij’ – dat land verwijten nog geen volwassen democratie te zijn en zullen we hen een bijlesje democratie gaan geven.

# Als Mariano Rajoy verstandiger was, dan zou hij op 21 december niet verkiezingen enkel in Catalonië organiseren, maar in héél Spanje. Zo geeft hij het woord aan de echte soeverein.

De auteur heeft volkomen gelijk en dit is de enige uitweg uit wat voorlopig op een impasse lijkt te gaan worden door ego’s die elkaar dwarszitten.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/04/catalexit-zal-brexit-doen-verbleken-13827783-a1579912

Advertisements