Tags

Ulko Jonker • Economie & Politiek/fd, 27-10-17

Het kabinet Rutte-De Jonge-Ollongren-Schouten, kortweg ‘Rutte III’, dat donderdagmorgen is geïnstalleerd, heeft haast. De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn 225 dagen geleden en de volgende zijn alweer over 1238 dagen, als het dertigste naoorlogse kabinet ten minste niet eerder valt. De verkiezingen voor de Eerste Kamer, waar de coalitie steunt op een minimale meerderheid van 38 van de 75 zetels, zijn al over 577 dagen.

Kabinet-Rutte III in de Treveszaal.

Dinsdag presenteert de nieuwe regering zichzelf aan de Tweede Kamer, waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook een meerderheid hebben van één zetel. Minister-president Mark Rutte legt dan zijn derde regeringsverklaring sinds 2010 af, gevolgd door debat. Dat komt in de plaats van de traditionele Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag die werden uitgesteld in verband met de komst van het nieuwe kabinet.

Puntje op de i

Vrijdag vindt de eerste reguliere ministerraad plaats van de nieuwe ploeg. Er moet volgens een ingewijde nog ten minste één puntje op de i worden gezet. De gepubliceerde versie van het regeerakkoord spreekt van de afbouw van de wet-Hillen — die woningeigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek compenseert voor het eigen woningforfait — in twintig jaar. Dat is op het laatste moment door de onderhandelaars veranderd in dertig jaar, maar nog niet in de tekst verwerkt.

Nota’s van wijziging

Volgend jaar al meer geld naar onderwijs, defensie, wegen en ontwikkelingssamenwerking

De ministerraad kan zich ook vast buigen over de meer ingrijpende nota’s van wijziging die nodig zijn om de eerste voornemens uit het regeerakkoord voor 2018 te kunnen verwerken. In een ‘Startnota‘ worden de financiële afspraken nader uitgewerkt. Dat mondt over twee weken uit in de algemene financiële beschouwingen en de behandeling van het aangepaste Belastingplan 2018.

Volgend jaar €5 mrd uitgeven

Hoewel de verhoging van het lage btw-tarief pas in 2019 plaatsvindt, in combinatie met het begin van de verlaging van de inkomstenbelasting, wordt volgend jaar al €5 mrd meer uitgegeven dan in de Miljoennennota stond. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van onderwijs (+€1,1 mrd), defensie (+€0,9 mrd), wegen (€0,5 mrd) en ontwikkelingssamenwerking (+0,4 mrd).

Ook gemeenten krijgen €400 mln extra. Voor ondernemers en bedrijven nemen de lasten volgend jaar per saldo met €440 mln extra toe, als gevolg van het aantreden van het nieuwe kabinet. Daar staat een verlaging van de vermogensrendementsheffing en verhoging van de belastingvrije voet tegenover — een maatregel die volgend jaar al €460 mln aan lastenverlichting oplevert.

Rust en reinheid

Dat betekent dat de nieuwe minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn staatssecretaris Menno Snel, die verantwoordelijk is voor de fiscale aanpassingen, al meteen in de overdrive kunnen.

‘Er is een grote behoefte aan rust, reinheid en regelmaat’• Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Hoekstra wil ‘iets nuttigs doen’ en heel graag bijdragen aan ‘stabiliteit en aan rust, reinheid en regelmaat’. Hij ziet daar een grote behoefte aan om zich heen, schrijft hij in zijn eerste publieke boodschap op de website van het ministerie.

Volgens de CDA-minister en ex-McKinsey-partner zijn te veel mensen hun vertrouwen kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. ‘In Europa, in de politiek, in elkaar en in hun eigen toekomst. Het is onze opdracht dat te herstellen.’

Klimaat

Ook staatssecretaris van Financiën Menno Snel presenteerde zich meteen na zijn beëdiging donderdagmorgen op de website. Opvallend is de nadruk die de kersverse D66’er legt op het halen van klimaatdoelstellingen. ‘Dat is een onderwerp dat me na aan het hart ligt.’

De verantwoordelijkheid daarvoor ligt echter bij zijn voorganger, de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes. Maar ook op de vraag wat hem het meest aanspreekt in het regeerakkoord, antwoordt Snel: ‘ We gaan Nederland echt vergroenen en we pakken door. Dat motiveert me.’

Belastingdienst

Over de Belastingdienst, zijn belangrijkste portefeuille en de problemen daar, zegt Snel nog niets. Wel vindt hij het hoog tijd voor de belastingmaatregelen uit het regeerakkoord, zoals verhoging van de btw en verlaging van de belasting op inkomens en winst. ‘Omdat ons land er beter van wordt.’

https://fd.nl/economie-politiek/1224489/er-resteren-nog-maar-1238-dagen-voor-het-derde-kabinet-rutte?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20171026&s_cid=671

 

Advertisements