Tags

Catalanen woest om ’staatsgreep’

Door Hilde Postma, De Telegraaf, 22-10-17, 08:19

Vandaag, 07:51 in BUITENLAND

Barcelona – De harde interventie van de Spaanse regering in Catalonië valt bij veel inwoners totaal verkeerd. Carme Forcadell, de voorzitter van het Catalaanse parlement, en één van de gezichten van de onafhankelijkheidsbeweging, zegt: „Premier Rajoy heeft alle grenzen overschreden. Hij heeft de facto een staatsgreep aangekondigd.”

Staatsgreep, het is een woord dat veel valt in de straten van Catalonië. Honderdduizenden betogers gingen de straat op, nadat premier Rajoy gistermiddag bekendmaakte dat de hele Catalaanse regering vervangen wordt in het kader van artikel 155, en dat er binnen zes maanden verkiezingen zullen worden gehouden. Het is voor Rajoy een logisch vervolg op het feit dat de Catalaanse president Puigdemont niet heel duidelijk van een onafhankelijkheidsverklaring afziet. Maar in Barcelona en omstreken wordt dat heel anders beleefd.

„Ze willen ons vernederen”, zegt Josep Ponsica, „en Catalonië in een kolonie veranderen. En van Europa hoeven we niets te verwachten, dat is wel duidelijk. Het enige wat we kunnen doen, is de straat opgaan.” Zijn vriend Joan Amengual vult aan: „Ze weten nog niet hoeveel we kunnen verduren hier. Ze gaan ons niet overnemen.”

’Libertat’

Er stond al een betoging gepland voor de vrijlating van de ’twee Jordi’s’, die veel separatisten als politieke gevangen zien. „Libertat”, roepen de demonstranten: ’Vrijheid voor de Jordi’s!’. Van alle kanten komen mensen aangestroomd richting de Paseo de Gracia, in het centrum. Ook ’president’ Puigdemont en de vice-president laten hun gezicht zien. Ze werden luid toegejuicht: „Geen pas terug”, roept de menigte hen toe. En: „Jullie staan niet alleen!” Opnieuw is het centrum van de stad vergeven van Catalaanse estelada-vlaggen. Er lopen mensen met krukken mee, anderen in rolstoelen worden geduwd. ’Fora’ roept de menigte naar een helikopter van de Spaanse Policia Nacional: „Wegwezen.” Ook wordt ’No tenim por’ geroepen: „Wij kennen geen angst”, eigenlijk de leuze na de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

Ook Sergi Cote noemt het woord ’staatsgreep’. „We krijgen nu de facto een premier, Mariano Rajoy, waar maar 8 procent van de bevolking hier op stemt. Ik had niet gedacht dat Madrid dát zou durven. Rajoy snapt het probleem ook niet, het gaat niet alleen om leiders, maar er zit een volk achter. Maar het kan Madrid gewoon helemaal niet schelen, hoe het volk hier denkt.” Wat ze van de verkiezingen denken? Zijn vriendin Clara: „Dat zou illegaal zijn. Alleen de president van Catalonië kan die uitroepen.” Sergi denkt dat het veel langer gaat duren dan zes maanden voor er verkiezingen komen. „Ze bezetten Catalonië gewoon langer, daar ben ik van overtuigd. Om te protesteren ben ik hier. En natuurlijk ook voor de vrijlating van de Jordi’s, en van Trapero.”

Eva Sorribes

Josep Trapero is de Catalaanse politiechefmateloos populair in de regio. Hij wordt net als de Jordi’s aangeklaagd voor opruiing, door het Spaanse OM. Met het overnemen van alle Catalaanse ’ministeries’, en dus ook Financiën en Binnenlandse Zaken, zal Madrid de greep op de Catalaanse politie, belastingdienst en media kunnen verstevigen. Catalaanse media als TV3 en Radio Catalunya, die voor het referendum spotjes daarvoor uitzonden, veroordelen de maatregelen. De Catalaanse journalistenvereniging zegt zich zorgen te maken over de vrijheid van meningsuiting.

Vredelievend

Eva Sorribes zegt: „We zijn alleen maar een volk dat wil beslissen! We zijn een vredelievend volk, maar met de harde lijn die Madrid laat zien, is het moeilijk pacifistisch te blijven. Mensenrechten worden geschonden, en ze willen alles met repressie afdwingen. Het is het Franquismo ten top. Je denkt dat koloniën niet meer bestaan, maar wij zijn in feite niets anders.” Arnau Penia en Claudia Zambrano denken dat de aanpak van Rajoy alleen maar olie op het vuur gooit. „Bij de verkiezingen zullen de separatistische partijen meer aanhangers krijgen.”

Sergi Cote en Clara

Als er één ding is waar iedereen het over eens is: het conflict in Catalonië verdeelt de samenleving alleen maar meer en meer. Inmiddels wil bijna zeventig procent van de Catalaanse bevolking geen inzet van artikel 155 van de kant van Madrid, maar ook geen eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring. De meerderheid wil dat er verkiezingen komen, maar dan wel uitgeroepen door de Catalaanse regering zelf. Pep Guardiola, ex-trainer van FC Barcelona, noemde de dag van gisteren „een trieste dag voor de democratie. En voor Catalonië, voor Europa, en de wereld (..) We wilden vooral de stem van het volk laten horen, en zelfs dat wordt niet toegestaan.” De vriend van Johan Cruijff, die vaak met hem sprak over de ’Catalaanse kwestie’, houdt vol dat ’de stem van het volk sterker is dan welke wet dan ook’.

Dat de Catalaan ‘maar ook geen eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring’ wenst, is positief nieuws en dat moet voor de regering in Madrid aanleiding zijn om onderhandelingen aan te gaan. Want de voorstanders van onafhankelijkheid hebben geen voldoende draagvlak.

Vooralsnog schande welke chaos er in Catalonië is ontstaan en waar Rajoy zeker medeverantwoordelijkheid voor draagt. Schande ook voor de Europese Raad dat zich achter deze premier heeft opgesteld in plaats van voorlopig een enkele uitspraak te doen. Ook Rutte is als lid van de Raad onderdeel van deze domheid geworden. Zonder visie, en zonder oplossingen; plagiaat van Wilders kortom. Ons land weet waar het aan toe is.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/878720/catalanen-woest-om-staatsgreep?utm_source=telegraaf-nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=20171022091502_zondag&utm_content=telegraaf_zondag&utm_term=&EMAIL_SK=SK952730

 

Advertisements