Tags

Door: Redactie, de Volkskrant, 20 oktober 2017, 03:55

De EU-leiders gaan onderzoeken hoe ze minder financiële steun kunnen verlenen aan Turkije ter voorbereiding van het EU-lidmaatschap. Dat geld zou misschien beter naar maatschappelijke organisaties kunnen gaan die zich bezighouden met zaken als mensenrechten in plaats van naar de Turkse regering, zei premier Mark Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel.

Het is terecht dat eindelijk eens een over strafmaatregelen wordt nagedacht want dat had al veel eerder moeten gebeuren. Maar om dat geld over te hevelen als steun voor maatschappelijke organisaties is niet alleen een vreemde stap of maatregel maar ook eerder te beschouwen als provocatie waaraan Turkije zich voortdurend schuldig maakt. Van Turkije mag je dat verwachten, maar van de EU niet aangezien ‘wij’ veel degelijker juridisch kunnen denken en wij ons altijd aan de juridische waarden en normen houden. Daartoe is Turkije niet in staat.

Tijdens een diner bespraken de 28 leiders donderdagavond op verzoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel de betrekkingen met Turkije. Volgens haar gaat het met de democratische ontwikkelingen in het land ‘de verkeerde kant op‘. Ze wil dat de middelen die Ankara ontvangt voor politieke en bestuurlijke hervormingen om aan de normen van de EU te voldoen, worden ingekrompen.

Merkel zei dat ze de gesprekken met Turkije wel open wil houden maar was kritisch over de mensenrechtensituatie in het land: ‘die stemt absoluut niet tot tevredenheid’. Sinds de mislukte couppoging arresteert de Turkse regering in groten getale mensen die het regime dwars zouden zitten.

Deze dubbelzinnigheid speelt Ankara weer in de kaart.

Volgens Rutte liggen de onderhandelingen over Turkse toetreding volledig stil. ‘Ze zijn comateus en dat gaat niet veranderen‘. De premier zei dat het goed is dat de commissie bekijkt of het geld anders kan worden aangewend, ‘en dat heeft ook gevolgen voor de hoogte’. Er is echter geen steun voor het Nederlandse voorstel om helemaal de geldkraan dicht te draaien, zei hij.

De vraag is waarom daarvoor geen steun aanwezig is. Wie zijn de dwarsliggers?

Merkel prees Turkije wel voor het inperken van de vluchtelingenstroom naar Europa. Voor de deal die de EU daarover met de Turken heeft gesloten, wordt nog wel geld overgemaakt.

Is dat met name aan Turkije te danken of spelen er ook andere factoren een rol zoals de Oost-Europese landen?

https://www.volkskrant.nl/4522648?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20171020|ochtend&utm_content=EU%20wil%20Turkije%20financieel%20straffen%20voor%20mensenrechtensituatie&utm_term=44386&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4&ctm_ctid=82c90ea0bb252bc34198a7d2a31284b4